Foderskift eliminerede mavesår

Efter flere års problemer med mavesår i Martin Ravns sobesætning er billedet vendt totalt efter skift til ekspandatfoder.

Da Martin Ravn, Vinderup ved Holstebro, i 2003 etablerede sig med en helt ny besætning på cirka 750 søer i en funklende ny sostald på Skånsøgård, var det ikke lige mavesår, »gaspustere« og en høj dødelighed i soholdet, han havde håbet på. Men det blev snart klart, at det ikke desto mindre var de udfordringer, han skulle slås med helt fra begyndelsen.

Fra første færd var der maveproblemer og for høj sodødelighed i den nystartede besætning, og siden har Martin Ravn forsøgt sig med foder fra stort set alle tænkelige hold. Men det var først i sommeren 2011, der for alvor blev vendt op og ned på situationen, da han begyndte at anvende ekspandatfoder fra Vestjyllands Andel (VA).

Fra mange til ingen mavesår
Martin Ravn forklarer, at han i 2009 fik foretaget USK, der kun frikendte 4 ud af 17 maver fra besætningens slagtesøer for mavesår. De resterende 13 havde alvorlige maveforandringer, og nogle af dem endda friske og alvorlige mavesår, men i december 2011 blev der lavet ny USK, og der var det billede vendt fuldstændig på hovedet:

- Det samlede billede viser, at det nuværende foder fungerer særdeles godt. De »gamle skader« var blevet repareret, skriver svinefagdyrlæge Poul- Erik Højbjerg, VestVet, efter at have oplyst, at der var seks søer, der tidligere havde haft mavesår, men at de sår var afhelede, og at der var dannet arvæv.

- Det bekræfter, de øvrige ting, vi har oplevet i besætningen siden foderskiftet sidste sommer, lyder kommentaren fra svineproducenten.

Ud fra en besætningsanalyse oplyser han, at der i første halvår af 2011 i alt døde 39 søer som følge af enten mavesår (6), gaspusteri (7), fødselsbesvær (7), udskudt bør (7) eller aflivet på grund af skuldersår (12).

I andet halvår var der reduceret til 10 søer, der døde af samme årsager. Denne gang var der ikke et eneste dødsfald som følge af mavesår og kun en enkelt so døde som følge af gaspusteri. Desuden fordelte det sig som følger: Udskudt bør (4), fødselsbesvær (3) og aflivet på grund af skuldersår (2).

Læs også