Fravænning begynder klokken fire om morgnen

Økologisk svineproducent er meget godt tilfreds med 11,8 fravænnede grise pr. so og en gennemsnitsvægt på 12,28 kg i forhold til årstid og vejrforhold.

På Hestbjerg begynder arbejdsdagen tidligt på de dage, hvor der fravænnes grise. Da Effektivt Landbrug ankommer lidt før klokken 5.30 har seks personer været i fuld aktivitet længe, og hovedparten af de knap 1.800 grise, der skal fravænnes, er allerede hentet hjem fra marken.

På gården ved Nr. Felding lidt syd for Holstebro er der 1.200 søer på friland. Der fravænnes om torsdagen, og de 151 søer er allerede kørt væk fra hytterne dagen før.

- Ved fravænning starter vi tidligt. Om vinteren er det klokken fire, og om sommeren begynder vi klokken et om natten med at sætte låger i alle hytter, mens smågrisene sover, siger ejeren Bertel Hestbjerg.

Sorteres løbende
Der er normalt mellem 1.400 og 1.800 grise, som skal hentes hjem, sorteres og være klar til læsning klokken 7.30.

Hvert læs på omkring 300 grise sorteres løbende efterhånden, som de læsses af på gulvet i drægtighedsstalden.

- Vi sorterer de mindste grise fra. De får lov til at gå ved et par ammesøer i yderligere et par uger, inden søerne slagtes, forklarer den økologiske svineproducent, som normalt altid selv deltager i dette arbejde.

I denne uge er der 22 små efternølere.

Ud af den store flok fjernes også grise med skavanker med henblik på at blive tilset og fedet op i egen besætning.

Pukkelryggede aflives
Alvorligt syge grise eller grise med åbenlyse alvorlige skavanker, eksempelvis meget pukkelryggede grise, aflives på stedet.

- Problemet opstår, fordi søerne træder på dem. Grisene klarer sig, mens de er små, men når de bliver 40 kilo, opstår der lammelser, fortæller han.

 

Læs også