Nordic Sugar klar med millioner til fabrik i Nakskov

Nordic Sugar forbereder en kæmpeinvestering på et trecifret millionbeløb på sukkerfabrikken i Nakskov. Der bliver dog ikke tale om at hæve kapaciteten, som sukkerroedyrkerne ellers har efterlyst.

Der er store investeringer på vej til Nakskov Sukkerfabrik.

Planerne gælder dog ikke en kapacitetsudvidelse, som sukkerroedyrkerne ellers længe har efterspurgt, men drejer sig om energibesparende og miljøforbedrende tiltag.

- Det, vi er ude på, det er, at vi vil have et specielt anlæg til at tørre vores roesnitter, når vi har taget sukkeret ud af dem, sådan så man kan lave foderpiller. Ved at indføre det her, så får vi en kæmpe energibesparelse på fabrikken, siger Jesper Thomassen, teknisk direktør i Nordic Sugar.

Uden at komme det nærmere så fortæller direktøren, at der bliver tale om investeringer på et trecifret millionbeløb.

- Det her er en investering, som har været undervejs længe, og som har til hensigt at reducere vores energiforbrug betydeligt. Det, vi taler om, er en reduktion på 130 gigawatt timer, hvilket svarer til cirka 20.000 tons kul, hvilket igen også er det samme som 7.000 husstandes årlige forbrug, siger Jesper Thomassen.

NOx-afgift truer
Meldingen om den massive investering i fabrikken i Nakskov kommer blot få måneder efter, at det var fremme, at Nordic Sugar står over for ekstra årlige omkostninger på syv millioner kroner på grund af den kommende NOx-afgift.

Dengang lå det mellem linjerne, at det høje danske afgiftsniveau godt kunne få Nordic Sugar, der udover de danske fabrikker også har fabrikker i Sverige, Finland og Litauen, til at skrue ned for investeringerne i Danmark, og måske endda helt rykke produktionen ud af landet.

Lukker ingen fabrikker
Så slemt kommer det dog foreløbig ikke til at gå. Der er således ingen planer om at lukke produktionen i Danmark, forsikrer Jesper Thomassen. NOx-afgiften, som formentlig bliver vedtaget til sommer, er dog stadig kritisk, mener han.

- Som NOx-afgiften bliver ført ud i livet her til sommer, så kommer den ikke rigtig til at ændre noget. Det bliver blot en ekstra skat på produktion, og det er jo aldrig godt. Dermed ikke sagt, at vi står og er ved at lukke sukkerfabrikkerne i Danmark, for det gør vi ikke, men det er klart, at det generelle billede er, at vi gerne vil have nogle flere arbejdspladser, og at vi gerne vil være konkurrencedygtige, siger Jesper Thomassen.

Glad formand
Meldingen om massive investeringer på Nordic Sugars fabrik i Nakskov glæder formanden hos Danske Sukkerroedyrkere.

- Jeg glæder mig over, at de investerer på fabrikkerne i Danmark, siger Jørn Dalby, med henvisning til de meldinger, som tidligere har været ude, om at Nordic Sugar måske ville holde igen med de danske investeringer.

Han fortæller dog også, at som sådan får investeringerne på Nakskov Sukkerfabrik ingen direkte betydning for sukkerroedyrkerne.

- Vi har tidligere efterlyst, at man gør noget ved kapaciteten, så vi kunne få nogle kortere kampagner. Det har det her jo ikke noget med at gøre, men det er et positivt signal, at de vil bruge penge, og jeg kan sagtens forstå, at de vil have gjort noget ved deres energiforbrug, med de her energiafgifter, som de hele tiden bliver truet med, siger Jørn Dalby.

Læs også