Store fåre-klippe-dag på Ærø

Professionel fåreklipper var en dag på Ærø og havde 150 får til rundbarbering og manicure på Ærø.

Det står ikke på undervisningsplanen, at eleverne på Poppelgårdens Praktiske Landbrugsskole skal lære kunsten at klippe får. Men alligevel havde forstander Stine La Boube i forrige uge samlet skolens elever, da den professionelle fåreklipper fra Glamsbjerg, englænderen Peter Shepherd, var et smut forbi.

Skolens besætning på 20 gotlandske pelsfår skulle aflevere pelsen og gøres klar til lemming og en god lang sommer på marker og overdrev på Ærø.

- Det er en god oplevelse at overvære Peter Shepherd klippe fårene, siger Stine La Boube. Eleverne her på skolen kommer ikke til at klippe får, men måske kunne det friste senere hen at lære håndværket.

Pelset på
fem minutter

- De gotlandske pelsfår gjorde vi klar dagen før til klipningen. Vi samlede dem i et par folde og undlod at fodre dem. Det er nemlig således, at fårene kan føle ubehag, hvis de har fyldte maver, når de skal sidde på halen, mens Peter Shepherd foretager klipningen.

Ikke meget tyder på, at fårene er skræmte eller føler ubehag ved behandlingen. Peter Shepherd har et godt tag på dyrene. I en håndevending sidder fåret på halen på staldgulvet med alle fire ben klar til manicure, hvis det er påkrævet. Så kommer klovsaksen i brug. Det tager ikke lang tid ud over de omkring fem minutter, der går med at få pelsen lagt i en pæn bunke på gulvet.

På under to timer har Peter Shepherd klippet de 20 får på Poppelgården. Han pakker hurtigt sammen og er snart på vej til næste sted på Ærø, hvor en besætning venter på ham.

150 får på en dag
- Jeg kan på en god dag klippe mellem 150 og 200 får, hvis de er samlet som her på Poppelgården, siger Peter Shepherd, der også kan tilbyde at stå for samling af får med sine hunde af racen Border Collier.

- Fårene bør klippes mindst en gang årligt. Hvis de ikke klippes mindst en gang om året, vil der samles snavs og gødningsrester i ulden. Det kan forårsage fluelarve-angreb, siger den professionelle fåreklipper.

Han peger på, at hvis fårene er i stald om vinteren, bør de klippes ved indbinding. Er fårene ude hele året eller i et staldsystem, hvor de frit kan gå ud og ind, klippes de om sommeren fra midt maj til slutningen af september. Hvis fårene klippes ved indbinding, giver det et bedre staldklima, da fårene ikke danner kondensvand i den tætte pels. Drægtige får bør ikke klippes senere end fire uger før lemning, hvilket gør det lettere for lammet at finde patten.

På Ærø blev det til omkring 150 får, som Peter Shepherd i alt fik klaret rundt omkring på øen, inden turen med Ærøfærgerne gik den anden vej. Ulden fra de klippede får ender ofte som strikkegarn eller færdig beklædning via gårdbutikker.

Læs også