EU vil straffe storlandbrug

Højteknologiske bedrifter, der kan klare sig med langt færre folk, får mindre støtte fra os, fastslår EU's landbrugskommissær. - Uretfærdigt lyder det fra tysk storlandmand.  

Storlandbrug i EU kan forvente markante reduktioner i EU-støtten.
Det pointerede EU-landbrugskommissær, Dacian Ciolos, på den store tyske fødevaremesse Grüne Woche i Berlin. Det skete i en kommentar til de igangværende forhandlinger om en CAP 2013-reform.
- Vi bruger capping, fordi det er fair. Det er vigtigt at bevare job i landdistrikterne og at beskytte arbejdsstyrken, så vi fortsat har liv på landet. Derfor får højt udviklede teknologiske bedrifter, der kan klare sig med langt færre folk, mindre støtte fra os, sagde Dacian Ciolos.

Uretfærdigt
En af dem, der rammes, er den tyske landmand Werner Reincke, der ejer 25 procent af storfarmen Bauerngesellschaft Ziltendorfer Niederung GbR ikke langt fra Berlin. Hans virksomhed vil få 2,25 millioner kroner mindre i støtte, hvis EU-Kommisionens forslag om, at store landbrug maksimalt kan modtage 2,2 millioner kroner årligt i støtte, vedtages.
Det skal ses i forhold til en samlet årlig bruttoomsætning i den tyske farm - der har 1.200 malkekøer, 4.200 hektar jord og biogasanlæg - på knap 100 millioner kroner.
- Fremtiden tilhører større og større producenter. De små producenter må også gerne være her, men at straffe de store er uretfærdigt, mener Werner Reincke, der trods udsigten til mindre støtte venter nye investeringer ud over de i alt 270 millioner kroner, han sammen med tre andre har investeret i megafarmen.

Skal kunne forsvares
Planen er at spendere yderligere 135 millioner kroner i perioden 2011 til og med 2015. Og sådanne storfarme skal i stigende omfang klare sig selv, pointerede EU-kommissærens talsmand, Roger Waite, i fredags.
- Nogle farme er efterhånden så store og effektive og i nogle tilfælde også så rige, at vi ikke kan retfærdiggøre over for skatteyderne i Europa, at de behøver støtte. En af udfordringerne for os er, at skatteyderne skal kunne se en mening med at investere i landbrug, og i den henseende kan det være svært at forsvare at støtte store landbrug, som ikke beskæftiger mange folk, sagde Roger Waite.
EU’s landbrugskommissær håber, at den store CAP 2013-reform bliver vedtaget i første halvår 2013 og implementeret i 2014.

 

Læs også