Skånemejerier er klar til franskmændene

Repræsentantskabet i Skånemejerier har endelig godkendt buddet fra verdens største mejeriselskab Lactalis.

Efter tre forsøg sagde Skånemejeriers repræsentantskab i går endeligt ja til, at verdens største mejeriselskab, franske Lactalis, overtager virksomheden. Nu venter blot EU's konkurrencemyndigheder at godkende det hele, før handlen kan endeligt gennemføres.

35 ud af 42 repræsentanter stemte således ved et møde i Malmø i går ja til salget, og det var nok, da det efter vedtægterne i det skånske mejeri blot kræves, at to tredjedele siger ja ved tredje generalforsamling for at lave de nødvendige vedtægtsændringer, der muliggør salget.

Ved de to første generalforsamlinger kræves det, at der er 100 procent tilslutning til et ja.

Lactalis skal betale 1,058 milliarder svenske kroner for Skånemejerier over de næste ti år.

En pris, som modstanderne har ment, er for lav. Derudover har modstanderne ment, at der er for mange usikkerheder forbundet med salget af Skånemejerier til Lactalis.

Skånemejerier har dog tidligere meldt ud, at produktionen fortsætter som sædvanligt på mejeriets anlæg med den forskel, at selskabet drives videre af økonomisk stærkere ejere, som kan fortsætte med at udvikle selskabet til at klare sig i den hårde konkurrence, der er på mejerimarkedet i dag.

Arla overtager næppe Lactalis
Ifølge Skånemejeriers adm. direktør, Björn Sederblad, så ændrer Lactalis' køb af det skånske mejeri også spillereglerne på mælkemarkedet i Norden.

- Arla forsøger næppe at overtage Lacatalis, og vi styrker vore varemærker, siger han til Sydsvenskan.

Björn Sederblad fortæller videre, at Lactalis kommer til at tillføre en øget  innovationsgrad, som der ellers hidtil ikke har været midler til for det økonomisk pressede skånske mejeri.

Dansk tilfredshed
Salget af Skånemejerier, hvis hovedkontor ligger under 50 kilometer fra Rådhuspladsen i København, hilses i øvrigt velkommen af danske mælkeproducenter.

- Det her vil give noget mere ligeværdig konkurrence på mejerimarkedet i Skandinavien. Sådan en ligeværdig konkurrence har der ikke været længe, sagde Kjartan Poulsen, formand for LDM, således i sidste måned til Effektivt Landbrug.

Ifølge ATL.nu er Skånemejeries leverandører blevet lovet, at de kan sælge deres mælk til en markedspris, der er tilsvarende til Arlas.

Læs også