Intet håb for at bevare vikarordningen

Der er klart flertal i Folketinget for at fjerne landbrugets vikarordning. Også Liberal Alliance vil fjerne ordningen.

Landbrugets vikarordning forsvinder.

Det er der næppe nogen tvivl om, efter folketinget i går førstebehandlede lovforslaget. Regeringspartierne, Enhedslisten og Liberal Alliance støtter således alle forslaget, der er en del af finanslovsaftalen for 2012, og som går ud på at nedlægge vikartilskudsordningen, som de landmænd, der ikke har driftsleder, ellers har haft mulighed for at benytte.

Dermed forsvinder de tidligere afsatte 10,8 millioner kroner om året - og det bliver nu 64 kroner dyrere pr. time for landmænd uden driftsleder at hyre en vikar, hvis de eksempelvis skulle gå hen og blive syge.

Sven-Aage Steenholt, formand for Landbrugets Vikarservice, fortalte i sidste uge, at han håbede, at det igen ville lykkedes at få overbevist politikerne om, at man skulle bevare ordningen. I sær for landmænd med animalsk produktion er det nødvendigt, at tilskuddet til sygdomsafløsning forbliver på Finansloven, lød det fra Sven-Aage Steenholt.

Nervøs for enkeltsager
Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, opfordrede da også under 1. behandlingen, at man i det mindste bevarede ordningen for de landmænd, der er alene om driften, og som har dyr.

- Jeg er lidt nervøs for, at vi i fremtiden vil kunne komme til at opleve enkeltsager. Det er jo sådan i folketinget, at enkeltsager har det med at udarte sig til meget mere end de måske er berettiget til. Derfor vil jeg gerne lægge op til, at vi får en drøftelse af, om det ikke er muligt at kigge på det her forslag en gang, så man tilretter det til de brug, som har med dyreenheder at gøre, sagde René Christensen.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) åbnede dog kun en meget lille dør på klem for, at det kom til at ske.

- Skal der ændres på det her, så skal der findes finansiering. Og så skal man overbevise mig om, at det er bedre at investere i den her gammeldags ordning frem for at investere fremad og i grøn omstilling. Jeg tror, at det bliver svært, men jeg vil da altid gerne tage dialogen, sagde hun.

Hun påpegede, at 10,8 millioner kroner næppe er noget som vælter læsset for et erhverv, der hvert år modtager milliarder i landbrugsstøtte fra EU.

Erhvervets eget ansvar
Mette Gjerskov takkede i øvrigt Liberal Alliance for at støtte lovforslaget og for ikke at gå med på resten af oppositionens kritik.

- I den her sag har andre erhverv tilsvarende udfordringer, som dem landbruget står over for omkring vikardækning. De erhverv klarer sig uden statsstøtte. Grundlæggende må det være erhvervslivet selv, der sørger for at forsikre sig mod denne form for uheld, sagde Mette Bock, fødevareordfører for Liberal Alliance, om grunden til, at Liberal Alliance bakker op om regeringens lovforslag i modsætning til resten af oppositionen.

Læs også