Daka i Ortved lukker

Årsagen til lukningen af Daka i Ortved ved Ringsted skyldes faldende råvaregrundlag, lyder det fra fabrikkens direktør Lars Krause-Kjær.

Selvom Daka lukker sin fabrik i Ortved nær Ringsted, kommer det ikke til at påvirke de sjællandske landmænd, og årsagen til lukning er klar.

- Vi har de senere år oplevet et faldende råvaregrundlag. Der er ganske enkelt mere af grisen, som går til menneskeføde, blandt andre kineserne spiser dele af grisen, som der ikke er tradition for at spise i Europa.

- Det er da glædeligt, at mere af grisen bliver udnyttet - men en skam for Daka. Samtidig er Danish Crown også blevet bedre til at udnytte mere af slagtesvinene, fortæller direktør i Daka, Lars Krause-Kjær, til Landbrug ØST.

Fremover til Jylland
Beslutningen om at lukke blev taget på sidste års generalforsamlingen i januar, og lukningen er en naturlig udvikling, understreger Lars Krause-Kjær.

- Det er en del af konsolideringen i branchen. Vi har ganske enkelt ikke råd til at have halvtomme fabrikker.

De selvdøde dyr bliver i fremtiden fragtet til Jylland, og den øgede transportudgift er indregnet hos fabrikkerne på fastlandet. Beslutningen er, ifølge direktøren, en intern optimering, og landmanden kommer ikke til at mærke nogen forandring. Tilmeldingen vil være den samme.

- Afgørelsen vil ikke påvirke vores kunder. Ved at lukke af fabrikken i Ortved får vi en besparelse, som er med til at forhindre højere afhentningspriser, pointerer Lars Krause-Kjær.

Læs også