Etablering af vindmøller er en lang proces

Det kræver tålmodighed og planlægning, hvis man som lodsejer ønsker at lægge jord til et vindmølleprojekt. Og der er både muligheder og faldgruber for lodsejeren.

Vindmøllerne er kommet for at blive og både fra politisk og erhvervsmæssigt hold har vindmøllerne medvind. Mange lodsejere bliver kontaktet af udviklere og af vindmølleprojekter, og der er mange muligheder men også faldgruber for lodsejeren.

Nogle af dem forsøgte LandboSyd at give et indblik i i forbindelse med et vindmøllemøde forleden, der netop var målrettet lodsejere med potentielle områder for placering af nye store vindmøller.

Og hvis man som lodsejer går med i et vindmølleprojekt er der tillige en vigtig ting, der bør tages i betragtning - tiden. Miljørådgiver hos LandboSyd, Britt Bjerre Paulsen, gennemgik processen for godkendelse af opførelse af store vindmøller - og lad det være sagt med det samme - det er ikke noget der lige hastes igennem på en uge eller to - tvært imod.

For store møller betyder VVM-redegørelse, der omfatter møller over 80 meters totalhøjde eller grupper med tre møller og derover.

- VVM skal indeholde flere ting - påvirkning af naboer, støj, reflekser og skyggekast. Desuden påvirkning af dyr, natur og samspil med bygninger og andre anlæg, lød det fra Britt Bjerre Paulsen.

Også regler og krav omkring højde og støjgrænse er indbefattet med en max. højde på 150 meter totalt og en støjgrænse på 44 dB i det åbne land - dog med en ny bekendtgørelse på vej med et krav om 20 dB.

Kræver tålmodighed
-VVM er en lang proces, hvor det gælder om at væbne sig med tålmodighed - minimum et år, konstaterer Britt Bjerre Paulsen med ugangspunkt i VVM-tiderne for en røkke syd- og sønderjyske komuner.

For indsigelser og klager kan være med til at forsinke processen yderligere. Og det er vigtigt at der er taget hensyn til alle ting inden vindmølleprojektet sættes i gang - for tendensen går i retning af stadigt større vindmøller.

Det mener i hvert fald Carl Jensen, Siemens Wind Power, der i sit indlæg kom ind på de overvejelser investering i en vindmølle er set fra producentens side.

- Seks megawatt møller er nyeste skud på stammen, sagde Carl Jensen, der samtidig understregede vigtigheden af, at have et solidt og stort hjemmemarked:

- For vi skal have prøvet ”skidtet” af, og vi betragter Danmark som vores hjemmemarked, da det ligger tæt på fabrikken, sagde Carl Jensen, der mener at det samtidig er vigtigt at vindmøllerne placeres på landjorden:

- Det duer ikke på havet sådan som mange mener - det er alt for omstændeligt.

Carl Jensen mener derfor, at det dels er vigtigt at der opføres store vindmøller på land i Danmark for at sikre arbejdspladser, men vurderer samtidig at fremtiden i højere grad byder på vindmølleproduktion der hvor møllerne skal opstilles rundt om i verden.

Læs også