Rumænien er landet, hvor vi på langt sigt skal drive landbrug, vurderer østjysk landmand, der har købt 2.800 hektar i landet. Jorden giver i år et nettoafkast på 7 procent af investeringen.
Mælkeproducenten Karl Skeldal, Brædstrup, har sammen med sønnerne Mikael Skeldal og Thomas Skeldal købt 2.800 hektar rumænsk jord siden 2006.
Indkøbstogtet har ikke været problemfrit. Over for Effektivt Landbrug forklarer Karl Skeldal, at han undervejs både har modtaget forkert rådgivning, er blevet forsøgt lokket ud i korruption og tvivlsomme projekter samt udsat for mange ufine metoder og juridiske trusler.
- Det kunne have kostet os vores investeringskapital i Rumænien, siger Karl Skeldal.
Den østjyske landmand har desuden konstant flere retssager kørende for at sikre betalinger fra forpagtere og for at sikre, at jorderne kommer endeligt i skøde.
Tilbage står dog, at de positive aspekter så rigeligt opvejer de negative.
Bureaukrati
- I Rumænien føler vi os 10 år yngre. Her kan man være landmand, lyder det fra en begejstret Karl Skeldal, der tilføjer:
- I Rumænien er der fra kommunisttiden også bureaukrati, men dog ikke så tåbeligt som i Danmark. Herhjemme snakkes kun om krise og bureaukrati, som selv ikke Rusland vil misunde.
Ifølge Karl Skeldal er der også penge i de rumænske jordinvesteringer.
- Alle vores jorder er bortforpagtet til andre farmere og giver os et nettoafkast i 2011 på syv procent af investeringen.
Den østjyske mælkeproducent oplyser, at han årligt køber cirka 180 hektar jord i Rumænien, svarende til overskuddet af hans jordinvesteringer i landet.
- Målet er at opkøbe 4.000 hektar. På længere sigt ser vi muligheder for selv at dyrke effektivt planteavl i landet med et fornuftigt afkast, siger Karl Skeldal, og tilføjer:
- Det er kun nostalgi og familieforhold, der gør, at vi fortsat driver forretning herhjemme. Jeg tror på, at det er i Rumænien, at vi på langt sigt skal drive landbrug. I Danmark kan vi ikke konkurrere med de vilkår, der er.
Oppe på tæerne
Den 59-årige mælkeproducent er ikke kommet sovende til succesen i Rumænien. Han bruger halvdelen af sin tid i det østeuropæiske land.
- Ved hjælp af en lokal opkøber har vi i dag købt 1.461 stykker jord fra næsten ligeså mange rumænske familier. Hver handel udgør cirka 25 stykker papirer, der er underskrevet og stemplet af os. Selv den blanke bagside skal stemples og underskrives for at imødegå forfalskninger, siger Karl Skeldal, der har fået lært sig en kort og simpel underskrift.
Karl Skeldal har et godt råd til landmænd, der vil investere i rumænsk jord:
- Der må ikke være én dag, hvor du ikke følger op på tingene. Og du kan ikke bare gøre det i din fritid. Dagligt handler 40-50 af mine mails om mine forretninger i Rumænien.
Godt retssystem
Selv om Karl Skeldal med egne ord kører en »vedvarende hård juridisk disciplin«, har han været udsat for, at hans rumænske jordareal blev solgt til en anden.
- Men det måtte sælger stå til regnskab for i retten. Retssystemet i Rumænien fungerer godt, understreger han.
Karl Skeldal ejer sammen med sine sønner to selskaber i Rumænien, SC Skeldal SRL og SC Black Soil Farming SRL. Selskabernes arealer ligger i en radius på 20 kilometer øst for hovedstaden Bukarest. Der er tale om flade, humusrige arealer med JB 8-jord uden sten og beliggende i store marker af 5.000 til 8.000 hektar.
Herhjemme driver familien, der også tæller Karl Skeldals hustru og yngste søn på 20 år, et kvægbrug på 550 hektar og 500 malkekøer med rumænsk arbejdskraft og en hollandsk driftsleder.
Derudover er familien fortsat investor i et projekt i Rusland, som den i 2005 investerede ni millioner kroner i.