Tungt grej på bløde marker

KARTOFFELHØST: Det har i år været meget vanskeligt at køre i kartoffelmarkerne.

Case-traktoren med tvillingehjul foran Grimme-optageren er godt svinet til. Det er den anden Case-traktor foran den også. Kartoffelavler Jens Jensen, Hjallerup, er nødt til at have en traktor til at trække traktoren med optageren. Ellers kan de ikke komme gennem bladret.

Optoget snegler sig af sted gennem den sumpede kartoffelmark med humus muldjord. Maskinerne har siddet fast et par gange, så derfor foregår processen meget langsomt.

Men trods alt kommer der kartofler op af jorden. Der er meget jord med, men der er også mange kartofler. Og de er af en fin kvalitet. Runde, gule og faste.

Måtte have hjultræk på optageren
På marken lige ved siden kører kollegaen Per Christensen, Hjallerup, der driver 300 hektar med melkartofler også til kartoffelmelsfabrikken i Langholt.

Her er det ligeså vanskeligt at køre, og optageren med en 280 hestes Deutz-Fahr traktor foran kæmper for at komme gennem marken med ikke mere end 1,5 kilometer i timen. Men den klarer det. Ikke mindst fordi der er hjultræk på optageren, en AVR Spirit 8200, som Per Christensen købte i det tidlige efterår.

- Vi kunne se allerede den 1. september, at vi måtte gøre noget, fortæller Per Christensen om den særdeles våde sæson, der har badet kartoffelmarkerne i vand i en lang periode.

Strukturskader og spild
De to avlerkollegaer har valgt at tage kartoflerne op, selvom det giver store strukturskader i markerne, og selvom der er et stort spild, når maskinerne pløjer sig igennem jorden, og mange kartofler mases ned i sporene, og de går tabt.

Kartoflerne giver nemlig over middel, og kvaliteten er god. Samtidig er prisen på kartoflerne høj.

Så må de bagefter vurdere, hvad de kan gøre for at reparere skaderne.

- Vi harver her i efteråret for at jævne marken af. Hvis vi kan slæbe os igennem, siger Per Christensen og understreger, at der skal både pløjes og grubbes til foråret for at få en nogenlunde mark til næste kartoffelsæson.

Det startede perfekt i april måned, da kartoflerne blev lagt hos seks medlemmer af en kartoffel-erfagruppe fra Langholt og Hjallerup i Vendsyssel. Der var ingen nattefrost, og jordtemperaturen var over otte grader.

Men så kom regnen, som har præget hele sæsonen – allerværst da kartoflerne skulle tages op.

Avlerne havde allerede svært ved at finde et tidspunkt til ukrudtsbekæmpelsen, da store dele af foråret var præget af overskyet vejr og meldinger om regn.

Men det lykkedes, og kartoflerne kom fint op og lukkede af for ukrudtet.

Sidst i juni omkring Sankt Hans startede skimmelsæsonen og dermed den ugentlige skimmelsprøjtning. Der var meget skimmel henover sæsonen, for godt kartoffelvejr med varme og vand er også godt skimmelvejr.

Og vand. Det har der været masser af denne sæson.

Læs også