Frandsen mødte kommissæren

Landbrugskommissær Dacian Ciolos har været i Danmark for at lytte til reaktioner på reformforslaget fra EU. I går mødte han viceformand Henrik Frandsen på Axelborg.

Under EU-landbrugskommissær Dacian Ciolos’ besøg i Danmark de seneste to dage, fik viceformand Henrik Frandsen fra Landbrug & Fødevarer lejlighed til at fremføre erhvervets synspunkter i forbindelse med det reformforslag, der foreligger.

- Dacian Ciolos er i den nuværende fase meget åben og lyttende til det, vi fremfører. Han virker som om, han gerne vil i dialog med os om de spørgsmål, vi finder vigtige, sagde Henrik Frandsen efter mødet i går eftermiddag.

Henrik Frandsen fremhæver den grønne komponent, som noget landbruget i Danmark gerne vil drøfte.

- Vi mener jo, at vi skal belønnes for de grønne tiltag, som vi i højere grad end andre lande, har fået på plads.

Kompensation i søjle 2
Hos Landbrug & Fødevarer er der også en vis undren over, at der i de bestræbelser på at udligne støtten i de forskellige EU-lande, ikke ydes helt så stort et bidrag fra Sverige og Storbritannien som fra Danmark.

- Det har jeg påpeget overfor kommissæren, siger Henrik Frandsen.

I reformforslaget indgår at flytte støttemidler fra søjle 1 til søjle 2.

- Det ser ud til, at vi her vil miste 400 millioner kroner fra de produktionsrettede støttemidler i søjle 1. Her har jeg fremført, at vi mener os berettiget til en kompensation på 2,4 procent ovre i søjle 2. Selv om det ikke skulle lykkes at komme fuldt i mål her, er jeg dog blevet optimistisk på erhvervets vegne, idet det nu ligger klar, at midlerne i søjle 2 også kan bruges til andet end trampestier og bænke i naturen. Midler fra søjle 2 kan også bruges til forskning og udvikling af for eksempel bioenergi, og så må vi huske på, at blot 0,3 procent i søjle 2 svarer til 600 millioner kroner, lød det optimistisk fra viceformanden kort efter mødets afslutning i går eftermiddag.

Læs også