Højere priser en forudsætning for mere dansk biogas

- Får vi ikke 1,15 kroner pr. kilowatttime og 5,15 kroner pr. kubikmeter metangas til naturgasnettet, er en udvidelse af biogassektoren en økonomisk dødssejler, siger biogas-formand Aksel Buchholt.

Regeringen lægger op til, at der i en kommende vækstplan skal investeres i grøn energiteknologi for samlet 6,75 milliarder kroner.

En del af pengene skal gå til at udvide biogassektoren i Danmark. Og det glæder Aksel Buchholt, der er formand for Foreningen for Danske Biogasanlæg.

- Men politikerne skal indse, at uden en realistisk pris på el og gas, kommer der ikke flere biogasanlæg i Danmark. Og alle vore beregninger viser, at en realistisk pris er 1,15 kroner pr. kilowatttime og 5,15 kroner pr. kubikmeter metangas til naturgasnettet.

- Får vi ikke det, er udvidelsen af biogassektoren, som politikerne gang på gang fortæller offentligheden, at de ønsker, en økonomisk dødssejler, siger Aksel Buchholt.

Ingen lån uden overskud
Ifølge biogasformanden hænger det sammen med, at ingen kan låne til investeringer i biogasprojekter, der ikke er sikret et driftsoverskud.

- Hverken landmænd eller eksterne investorer kan eller vil investere penge i biogas, hvis ikke der kan tjenes penge. Det kan jeg godt garantere politikerne. Og derfor skal vi have en markant prisstigning på el og gas. Ellers kommer vi ingen steder. Sådan er det bare.

- Men jeg tror da på, at når politikerne nu igen signalerer, at der skal gang i biogassektoren, så er man også villig til at sikre det nødvendige økonomiske fundament. Ellers giver det jo slet ingen mening at tale om mere dansk biogas, pointerer Aksel Buchholt.      

 

 

Læs også