Åben priskrig på øremærker til svin

Små eksportøremærker koster i dag under 50 øre for de billigste, men for blot et år siden lå prisen på omkring én krone.

Gennem det seneste års tid er priserne på øremærker faldet stødt i takt med øget konkurrence på markedet for øremærker, men i de seneste dage er der tilsyneladende for alvor udbrudt åben priskrig på øremærker.

Priskrigen betyder, at hvor man for et års tid siden skulle giver omkring en krone for et eksportøremærke, så er prisen nu under 50 øre for de billigste.

Både 3S og øremærkefirmaet Destron Fearing kalder hver især deres små eksport-øremærker for Danmarks billigste. Destron Fearing i et brev, som flere svineproducenter modtog i fredags, hvor de tilbyder det lille eksportøremærke til 47 øre stykket, og 3S her i avisen i en annonce til 45 øre stykket, hvis man køber 1.000 øremærker ad gangen. Til begge priser skal lægges 3 øre pr. mærke i afgift til RYK.

Leo Sørensen, der står for salget af Merkos øre mærker i Danmark oplyser, at også Merko har valgt at sætte prisen ned:

- 50 øre inklusiv RYK-gebyr for mere end 1.000 eksportmærker, og 70 øre inkl. gebyr, hvis man køber mindre end 1.000 mærker, oplyser han.

Skønt Allflex Danmark ikke følger lige så langt med ned som de øvrige, så er det alligevel derfra det procentvise største fald kommer fra en »gammel pris« på 2,48 kroner til 1,28 kroner sidst i denne uge ved bestilling af mindst 2.000 mærker.

Skærpet konkurrence
Alle tre øremærkeleverandører har været på de danske marked gennem en årrække og så sent som i foråret, solgte 3S øremærker fra Destron Fearing indtil Destron Fearing blev opkøbt af øremærkegiganten Allflex, som også Merko er leverandør til.

For at bevare et prisbilligt alternativ til Allflex-koncernen indgik 3S derfor aftale med den danske producent af øremærker, Trace Company på Lolland, den 1. juni i år. Det skete samtidigt med, at markedet for øremærker blev liberaliseret.

- Med Allflex’ opkøb af vores tidligere leverandør af øremærker, er Allflex ubestridt verstens største leverandør af øremærker, og hvis vi ikke fastholdt vores position på det danske marked via en ny leverandør, ville Allflex dække næsten 100 procent af det danske marked via sine selskaber, sagde direktør for 3S, Anders Bundgaard, i sommer.

Ansvarlig for salg af øremærker hos 3S, Per Nielsen, vurderer, at 3S i dag har en markedsandel på omkring 25-30 procent af markedet, og han vurderer, at det er 3S' stigende markedsandel, der er fået konkurrenterne til løbende at følge med ned i pris.

Liberaliseret marked
Kommerciel direktør Kristian Rasmussen, Destron Fearing oplyser, at der er flere grunde til at man hos Destron Fearing har kunnet sænke priserne løbende siden 1. juni og senest til 50 øre for et eksportøremærke inklusiv gebyret til RYK.

- Vores tidligere salg gennem 3S var et fordyrende led, og når de ekstraomkostninger er borte, så har det givet os råderum til at sætte prisen ned.

- Det har desuden givet os nogle muligheder, at markedet blev liberaliseret pr. 1. juni. Før 1. juni måtte man ikke give mængderabatter, og man måtte ikke engang give en tang væk, hvis man ville, men det må man nu, forklarer han.

Direktøren fastslår desuden, at han ikke er bekymret over, at priserne generelt er blevet lavere, og at der fortsat vil være kamp om kunderne:

- Dette er helt naturligt i et frit marked, og jeg kan konstatere, at svineproducenterne ikke flytter fra et mærke til et andet på grund af to øre. Det ses tydelig på vores markedsandel, der er steget en smule efter liberaliseringen, siger han.

 

Læs også