Grete Justesen frygter flere konflikter om vandløbene

Miljøet vil blive vægtet endnu højere fremover, siger formanden for Teknik og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det aktuelle slagsmål mellem landmænd og kommuner om vedligeholdelsen af de fynske vandløb er kun toppen af en interessekonflikt, som vil blive skærpet yderligere i fremtiden. Det forudser formanden for Teknik og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Grete Justesen (K).

- Det bliver ikke spor lettere med de nye vandplaner. Hvis vi skal leve op til dem, så handler det ikke kun om at få vandet i vandløbene til at løbe så hurtigt som muligt. Den kommende regering vil vægte miljøet endnu højere, og så ved vi godt, hvem der kommer til at føle sig som tabere, siger Grete Justesen, som vurderer, at et flertal i befolkningen vil vægte miljøhensyn højere end afvandingen af landmændenes marker.

Flere formål
Tidligere havde vandløbene kun ét formål, nemlig afvanding af landbrugets marker. I dag skal kommunerne også tage hensyn til miljøet, når de laver regulativer for de enkelte vandløb i kommunen.

- Det er en balancegang, siger afdelingsleder Svend Petersen, Natur & Landskab i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi kan ikke bare gå ud og gøre hvad som helst. På den ene side er vi lovmæssigt forpligtet til at vedligeholde vandløbene i et vist omfang. På den anden side er det lige så ulovligt at lave for meget vedligeholdelse. Vi kan for eksempel ikke bare grave vandløbene dybere, som vi gjorde i 50-erne.

Grete Justesen forstår landmændenes frygt i forbindelse med de kommende vandplaner.

- Jeg kan godt forstå, at landmændene er nervøse for, hvad der skal ske. Det er deres jord, det er deres fremtid, og det er deres levebrød, det handler om. Det er bare ikke i orden at placere aben hos kommunerne. Der er ingen kommunalpolitikere, som ønsker at genere borgerne, siger Grete Justesen.

 

Læs også