Den førerløse traktor er nu en realitet

Ved Agritecnica vises et system, som for første gang gør det muligt at bruge en førerløs traktor i markarbejdet.

Der er lagt op til en nyhed af de helt store på Fendts stand under årets Agritechnica-messe, der afholdes i november i Hannover.

For første gang nogensinde er der nu et system på markedet, som reelt gør det muligt – og lovligt, at en traktorpilot kan udføre markarbejde med to traktorer.

Med det nye Fendt GuideConnect system er to traktorer virtuelt kædet sammen til at fungere som én enhed.

- Traktorføreren sidder i »førertraktoren« og har fuld kontrol over alle funktioner i den efterfølgende førerløse »slavetraktor«.

- På forhånd definerer føreren, hvilken traktor, der er fører og hvilken, der er slave. Samtidig bestemmer man hvilken afstand, der skal være imellem de to traktorer. Det hele føres ud i praksis af RTK-GPS. Kommunikation via en kodet trådløs forbindelse, oplyste Fendt, da der i denne uge blev afholdt pressemøde i Tyskland forud for Agritechnica.

Automatik ved foragre
Systemet er udviklet til at fungere 100 procent automatiseret. Når man når til forageren, stopper slavetraktoren og venter, indtil førertraktoren har afsluttet vendingen og er videre i næste træk. Derefter følger slavetraktoren, som automatisk  vender og selv finder ind i den korrekte position i det følgende træk.

Chaufføren kan styre alle funktionerne på den bagerste slavetraktor. Det gælder eksempelvis hydrauliske funktioner, hastighed, og ikke mindst afstanden mellem de to traktorer.

Traktorerne kan når som helst adskilles og bruges til normale opgaver uafhængigt af hinanden.

Fendt GuideConnect systemet tilbydes på Fendts 900-serie, og ifølge traktorfabrikanten giver det mulighed for store arbejdsbredder og en reduktion i mandetimer.

Sikkerhed
Den indkodede trådløse forbindelse sikrer, at kun de to definerede traktorer kan kommunikere med hinanden. Hvis et anden Fendt GuideConnect system er i nærheden, er der ikke risiko for, at slavetraktoren ved et uheld vil følge et andet signal, forsikrer Fendt.

Dertil kommer, at en nødstop-funktion aktiveres, hvis der satellitforbindelsen mistes, eller hvis afstanden mellem traktorerne er for stort eller lille.

Det nye system er først og fremmest tænkt til Østeuropa, hvor markerne er meget store, og hvor den ekstra traktor uden fører kan udnyttes fuldt ud

- Vi tilbyder i første omgang kun systemet på vores 900-serie, så der kræves et vist antal hektar, før der er økonomi i investeringen. Men for de store landbrug er der store perspektiver i systemet, oplyser Fendt.

Læs også