220 røde samlet på Sydfyn

Flotte tal, debat, sundhedspris og besøg i fynske besætninger, da RDM-racen holdt årsmøde i det fynske.

Dagen efter valget, hvor den røde blok som bekendt tog magten herhjemme, var der kaldt til årsmøde på Fyn for de røde - kvægfolk. Omkring 220 RDM-avlere fra hele landet deltog i mødet på Hotel Christiansminde i Svendborg og efterfølgende ved programmet med både besætningsbesøg, en tur i Svanninge Bakker og aftensfest.

RDM-afdelingen i Viking Genetics har fynsk formand i Lars Iversen fra Stensby. Og han kunne indlede sin beretning med det glædelige budskab, at racen i det forgangne år har haft en stigning på cirka 7.000 insemineringer, hvilket svarer til 9,1 procent. Også succesen på eksportmarkederne også fortsat i 2011, idet der i årets første otte måneder er eksporteret ikke mindre end 250.662 doser sæd. Et faktum, som ikke mindst skyldes krydsning.

Kritik

Trods de mange flotte tal, herunder genetisk avlsfremgang på yveregenskaber, i beretningen, lød der under debatten ved årsmødet kritisk.

- Det er nu ikke, det vi oplever ude i stalden, lød det fra Niels Erik Christensen og Christen Dissing fulgte op:

- Vi oplever de samme problemer med yveregenskaber. Det er et enormt stort problem, og jeg kan jo ikke styre, hvilken race den næste generation skal have i stalden.

Malkeorganerne skal vægtes mere
- Malkeorganerne er helt sikkert et fokusområde, som vi skal have sat tryk på, og vi skal have set mere på vægtningen, lød det fra Lars Iversen, der dog i sin beretning også havde nævnt, at der netop, efter sidste avlsforumsmøde, var nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvorvidt vægtningen for malkeorganer i dag er korrekte.

- Vi er åbne for diskussion, og hvis I ikke er tilfredse derude, så er det jo ikke godt nok, sagde den fynske formand.

Besætningsbesøg og sundhedspris
Efter årsmødet gik deltagerne i busserne, og første stop var hos Mette og Erik Rasmussen på Ædellund. De bød under høj sol velkommen på gården med de 83 årskøer, der ligger med en ydelse på 10.500 kilo EKM.

Senere på eftermiddag gik turen til Svanninge Bakker, og om aftenen under festen blev der foretaget flere kåringer og hædersbevisninger.

En helt ny landsdækkende konkurrence om sundhed i besætningen så ved årsmødet dagens lys. Ingen af de mange deltagere ved mødet i Svendborg vidste, at de rent faktisk alle deltog i kampen om at vinde 15.000 kroner – en check, som Alm. Brand var sponsor for.

Indehavere af den sundeste RDM-besætning og dermed vinder af sundhedsprisen og de 15.000 kroner blev Monika og Niels Pedersen i Ringsted.

Årsmødet sluttede næste dag med åbent hus hos Berit og Arne Dahl på Hårslev Vestergård på Nordfyn.

Læs også