Nu kommer hollænderne igen til Danmark

Efter tre år, hvor markedet nærmest stod stille, har de hollandske landmænd igen fået øjnene op for dansk landbrugsjord. Det er positivt, lyder det fra landboforening, da hollænderne lægger en bund under prisen på dansk landbrugsjord.

Prisen på landbrugsjord og bedrifter er nu faldet så meget, at hollandske landmænd igen har fået mere appetit på at købe op i Danmark.

Det bekræfter ejendomsmægler Hans de Vries fra Varde, der blandt har specialiseret sig i at formidle ejendomssalg af dansk landbrugsejendomme til hollandske købere.

I 2011 har han indtil videre haft fem handler, hvor hollandske landmænd køber ejendomme i Danmark, hvilket i sig selv ikke er så mange, men stadig klart overstiger den ene handel, som han havde i 2010 og de nul handler, som han havde i 2008 og 2009.

- Udover de fem handler, så har vi også en masse bolde i luften, lyder det fra Hans de Vries, der selv er hollænder, men som har boet i Danmark i mange år.

Får meget for pengene
At det er så interessant for de hollandske landmænd, der alle enten er kvægbrugere eller planteavlere, at investere i Danmark skyldes, at de får meget for pengene. Sælger en hollandsk landmand 100 hektar i sit fødeland og sætter sig i flyttebilen, kan han, når han kommer til Danmark, købe 300 hektar for de penge, han fik ved at sælge i Holland.

Den hollandske landbrugsjord koster således i snit cirka 40.000 euro pr. hektar, eller omregnet 300.000 kroner.

- Derudover så har vi haft nogle handler med de statsgaranterede lån i Vækstkautionsordningen. Det er en ordning, som vi er meget glade for, siger Hans de Vries.

I de år, hvor det er gået allerbedst for Hans de Vries forretning, har han haft over 30 handler med salg af danske landbrugsejendomme til hollandske landmænd. I de kommende år forventer han cirka 10 handler om året.

Lægger bund under markedet
Hos Sønderjysk Landboforening er man begejstret for udviklingen. Prisen på landbrugsbedrifter er visse steder i Danmark nemlig faldet med op til 50 procent i de seneste tre år.

Nu håber man herfra på, at den genopståede hollandske interesse for dansk jord kan medvirke til at lægge en bund under prisen på dansk landbrugsjord. Det kan nemlig hjælpe til med at få mange danske landmænd ud af den kreditklemme, som de er havnet i, da de med stigende ejendomspriser vil få lettere til at låne penge i pengeinstitutterne til udvikling for fremtiden.

- Det er godt, at der er nogle ude i verden, der synes, at den danske jord har en værdi. Kreditgrundlaget i hele dansk landbrug er afhængig af, at værdierne er der, og at man der i gennem kan få tryghed for finansieringen for udviklinger fremadrettet, siger Per Grønbæk, direktør i Sønderjysk Landboforening.

Værst for de unge
For de unge landmænd, der prøver at komme ind på markedet, og andre, der skal ud at investere i jord, er nyheden om den stigende hollandske interesse dog mindre positiv.

- Dem, der ikke er etableret i landbruget og er på udkig efter billig jord, får det sværere. Det er klart, når der er mere konkurrence, men for stabiliteten i hele branchen, der er det væsentligt, at jorden har en vis værdi, så kreditgrundlaget er i orden, siger Per Grønbæk, der da også ser frem til udsigten til, at hans rådgivningsvirksomhed, Sønderjysk Landboforening i Vojens, får flere hollandske kunder og medlemmer.

Læs også