Ejer af Broholm Maskinstation ved Holbæk, Ove Madsen, har i samarbejde med landmand Teil Sørensen foretaget et lille eksperiment med majs, og det tegner lovende.
Maskinstationsejer Ove Madsen kalder forsøget for et lille uvidenskabeligt eksperiment i marken, og det er landmanden Teil Sørensen, som har lagt afgrøder og jord til. Marken ligger ved Vallestrup på Holbæk-egnen, og idéen er lige til.
- Forsøget går i al sin enkelhed ud på at bredså majsen med en rotorharve med en luftassisteret såmaskine, og det er netop såmaskinen, som sørger for den jævne spredning, forklare Ove Madsen.
Kæmpet med ukrudt
Selvom Ove Madsen havde spurgt flere om de havde lyst til at lægge mark til dette forsøg, var det først da han fik talt med Teil Sørensen at tingene faldt på plads, og endda med fire hektar, som størrelsesmæssigt vil give et rigtig godt billede af majsens udvikling. Og landmand Teil Sørensen har ikke fortrudt eksperimentet.
- Indtil videre er vi tilfredse med forsøget. Indledningsvis havde vi problemer med startgødning, og det faktum at marken vi anvender tidligere har været en økologisk mark, som jeg har overtaget.
- Vi har derfor kæmpet meget med ukrudt af enhver art. Marken havde ligeledes ingen saft og kraft tilbage men til trods for disse udfordringer, er vi tilfredse, fortæller Teil Sørensen.
Vigtigt med nytænkning
Både Ove Madsen og Teil Sørensen er ikke bekendte med at der er foretaget nogen forsøg med en rotorharve, og håber derfor at sætte skub i debatten omkring arbejdet med majsen.
- Jeg tror ikke, at vi kan konkurrere på udbytte eller kvalitet. Det er i det hele taget for tidligt at sige noget om den sag, men det handler om at se på sine arbejdsmetoder og engang i mellem at overveje, om man kunne gøre noget anderledes.
- I det her tilfælde kan man arbejde med jorden efter man har pløjet og dermed spare tid. Samtidig har vi ikke oplevet problemer med at majsene klumper sig sammen, siger Ove Madsen.
Afhængig af regn
Og ellers gælder de samme regler her som for al majs.
- Først og fremmest skal man få bekæmpet ukrudtet. Det er stadigvæk alfa omega. Majs er slet ikke godt til at konkurrere med eksempelvis tidsler eller andet ukrudt, så man skal være opmærksom på ukrudtstrykket fra starten.
- Udover ukrudtet er man med denne såform afhængig af regn, så gødningen kan komme godt ned i jorden, og som de fleste ved, har det ikke været et problem i år. Vi tror dog, at selvom vi måske har været lidt heldige, så skaber vi et måske et par resultater som kan bruges fremadrettet, slutter Ove Madsen.