Fødselsdag helt ude i skoven

Skovfoged Steen Skieller fylder 60 år 12. september. Fødselsdagsgæsterne inviteres på en hyggelig og faglig tur i skoven.

Steen Skieller, Faaborg, der er skovfoged ved Skovdyrkerforeningen Fyn, fylder 60 år mandag den 12. september. I den anledning har han planlagt et utraditionelt arrangement for venner, forretningsforbindelser, kunder og andre i form af en kombineret skovtur og reception.

Steen Skieller ejer den 45 ha store Munkebjerg Skov mellem Faaborg og Korinth. Fødselsdagsarrangementet starter kl. 10.00 ved laden, der ligger lige inden for indkørslen til skoven.

Man kommer til mødestedet ved at køre ad en markvej mod sydøst fra hovedvej 8 lige ved 42,9 km pælen. Markvejen fører efter nogle hundrede meter til laden, hvor der vil være opsat et stort telt. Her bydes gæsterne på kaffe og rundstykker, hvorefter der bliver en vandring rundt i skoven - med fokus på nogle udvalgte punkter, ligesom der bliver lejlighed til spørgsmål.

Familieskov i 57 år
Munkebjerg Skov er en selvstændig og isoleret skovejendom på 45 ha.

- Jeg har haft skoven siden 1992, fortæller Steen Skieller, der er uddannet skov- og landskabsingeniør. Min far var forstkandidat og arbejdede ved Hedeselskabet. I 1954 købte mine forældre Munkebjerg Skov og Komtessens Plantage. Efter far blev syg, drev mor skoven videre. Og jeg har kendt området, siden jeg var tre år.

- Da mor blev 67, overtog jeg driften - og senere hele ejendommen, mens plantagen blev solgt til staten.

Alsidig karriere
Steen Skieller blev ansat ved Skovdyrkerforeningen Fyn 16. juli 2002. Før den tid var han i 23½ år ansat ved Brahetrolleborg Skov- og Landbrug.

Inden han kom til Brahetrolleborg, arbejdede han i halvandet år med skovdrift for ØK i Cameroun i Afrika. Før da var han ved Statsskovbruget i Viborg i to år og ved militæret i næsten to år.

- Det er spændende at skifte arbejde en gang imellem. Man kan bruge sine erfaringer på en anden måde, påpeger Steen Skieller. Jeg er glad for at være ved skovdyrkerne, hvor jeg møder mange skovejere med mange forskellige interesser. Det er en spændende måde at bruge sit fag på.

- Arbejdet er min hobby. Jeg afprøver tit nogle ting i min egen skov, og erfaringerne kan ofte komme medlemmerne til gavn.

Ønske: Bedre priser
- Jeg kunne godt ønske for skovejerne, at råtræmarkedet var lidt bedre, så priserne kunne blive bedre, siger Steen Skieller. Nål er blevet bedre, men for løv er priserne generelt for lave. Der er hård konkurrence, og danske savværker har det svært.

- Vi sælger for eksempel meget træ til Kina. Men prisen burde være højere, når det varer 100 år at producere træet. Til gengæld er der bedre priser for flis og brænde.

- Desværre er der ikke mange, der har stort overskud af deres skov. Derimod er jagtleje en vigtig indtægtskilde. Men det, at publikum må gå og cykle i skovene, generer jægernes muligheder for at passe deres interesser. Skovejerne får stillet stadig flere krav fra det offentlige - men bliver ikke honoreret for det.

- Vi er ikke kede af, at der kommer folk i skoven. Men det forringer mulighederne for at udleje jagt. Det påvirker vildtet, når folk må være over det hele, påpeger Steen Skieller, der ikke lejer sin jagt ud.

Naturskøn skov
- På skovturen går vi rundt og ser på de ting, jeg gør, forklarer Steen Skieller. Blandt andet har jeg for sjov prøvet at se, hvor mange juletræer jeg kan lave på samme stamme. P.t. er der 7-8 træer på vej på samme stamme, og nummer to træ er parat til at blive fældet.

- Min skov er meget naturskøn. Jeg har ikke lyst til at lave juletræer over det hele, så jeg har kun tre ha med juletræer og tre ha med pyntegrønt. Og det er sjovt at vise det frem, når man har sådan en skov, man går op i.

- Jeg er fuldtids ved Skovdyrkerforeningen Fyn, og min tanke er at fortsætte, til jeg bliver 65. Ved siden af har jeg de sidste 7-8 år omsat for ca. en halv million om året. Jeg kan godt lave en del af arbejdet selv, og jeg plejer at have et pænt overskud på det.

Lækkerier
Efter skovturen er der reception, hvor kokken Bent Lillemark kl. 12.30 vil være klar med nogle lækre retter.

- Folk kan komme til skovturen eller til receptionen - eller begge dele. Alle interesserede er velkomne, understreger Steen Skieller.

Læs også