Ærterne høstes når vejret tillader det

- Udbyttet er næsten lige så godt som i 1980’erne, siger nordvestjyske planteavler, som høster 65 hektokilo pr. hektar i ærter.

Torben Olesen Nørgaard, som har 48 hektar ærter ved Sønder Dråby på Nordmors, blev tirsdag aften næsten færdig med at høste afgrøden.

- Jeg begyndte at høste ærterne allerede den 11. august, og jeg var lidt overrasket over, at jeg kunne høste så tidlig i år, men lige pludselig blev markerne brune. Så har jeg høstet lidt, når vejret har tilladt det. Det har jo regnet både tidlig og sent – vi får jo fem millimeter hver eller hver anden dag – og så går arbejdet lidt i stå, forklarede han i telefonen torsdag i sidste uge.

I tirsdags begyndte han igen i ærterne sidst på formiddagen.

Støver godt
- Det er perfekt i dag. Det har været den bedste dag at høste ærter. I den første time, gik det ikke helt så godt, men nu glider det fint. Og det støver også godt i dag, lyder det sidst på eftermiddagen fra sædet af den 24 fods store New Holland TX68 mejetærsker fra 1997.

Torben Olesen Nørgaard er godt tilfreds med afgrøden og det, der kommer i tanken. Det skrider godt, kun i sprøjtesporene, hvor der er noget grønt, kan det drille lidt.

Vandprocenten er nede på 15,5. Siden han begyndte høsten ti dage tidligere har vandprocenten svinget mellem 19 og 26 procent.

- I starten har stænglerne været lidt for grønne, men generelt er det gået godt. Onsdag i sidste uge, mens andre ikke kunne høste hvede, kunne jeg godt høste ærter, konstaterer Torben Olesen Nørgaard.

Han mener, at det hænger sammen med, at afgrøden længe stod op i 35 centimeters højde og hurtigt lod sig tørre af luften.

Planter falder sammen
Sorten er Alvesta.

- Nu falder plantehøjden langsomt. Hver gang, afgrøden bliver våd, synker den lidt sammen, siger han.

Marken høstes ved at hente skår.

- Planterne ligger ikke helt nede på jorden, men jeg er nødt til at hente skårene. Det tager lidt længere tid, men jeg har det bedst med at få det hele samlet op, forklarer den nordvestjyske planteavler.

7,5 km i timen
Han har travlt med at blive færdig inden, det igen begynder at regne.

- Det skal væk nu. Det er irriterende, at vi ikke kan få en hel uge med høstvejr, pointerer ærteavleren.

Men han kan ikke høste så hurtig, som sidste år, hvor ærtearealet var på 60 hektar, og høsten var slut den 11. august. Da blev der høstet med 7,5 kilometer i timen. Nu køres 4,5-5,5 kilometer i timen.

- Det går lidt langsommere. Jeg kan ikke køre hurtigere, men der er både mere plantemasse og større udbytter end sidste år, forklarer han.

Læs også