Roerne rådner væk

På »Tranemosegaard« på Lolland må proprietær Ole Brinch Petersen afskrive mindst halvdelen af en 25 hektar stor roemark lige uden for gården. Roerne er oversvømmet af vand.

Roerne står og rådner flere steder på Sydhavsøerne i disse dage.

Proprietær Ole Brinch Petersen, »Tranemosegaard« i Søllested sydøst for Nakskov, er én af de roedyrkere, der er ramt. Lige uden for landmandens ejendom står cirka 25 hektar oversvømmelsesramte sukkerroer.

- Jeg har afskrevet halvdelen af roerne på den mark. De bliver aldrig til noget. De rådner væk, konstaterer Ole Brinch Petersen, der driver 300 hektar jord - heraf 100 hektar med sukkerroer.

Hos Nordic Sugar understreger chefkonsulent Niels Viggo Brodersen, at der ikke er overblik over de totale skader i roemarkerne.

- Det er slemt for den enkelte roedyrker, der er ramt. Ingen tvivl om det. Men samlet set får tabene næppe betydning for roehøsten, vurderer chefkonsulenten.

Nødvendigt med grødeskæring
Ole Brinch Petersens »Tranemosegaard« afvander til Ryde Å-systemet, og den midtlollandske landmand er formand for den lokale pumpestation.

- Vi kan se på vores målinger, at da kommunen kom ud og skar grøde, da vandet stod højest her i august, så pumpede vi pludselig 25-30 procent mere vand end ellers. Derfor må vi appellere til kommunerne om at grødeskære langt mere effektivt fremover. Bedst ville det være med oprensning i bunden og to meters effektiv slåning langs kanalerne, forklarer Ole Brinch Petersen.

Læs også