I går blev der høstet byg med 16,5 procent vand

I modsætning til mange andre steder i landet, blev der høstet næsten knastørt korn det meste af dagen i går nær Ebeltoft.

Mens der i store dele af landet blev sukket efter tørvejr i går, så var det ikke tilfældet for brødrene Bo og Kenni Ibsen, Pederstrup Østergård I/S ved Ebeltoft, hvor der i går eftermiddags - under høj sol og en god brise - blev høstet vårbyg med 16,5 procent vand.

- I modsætning til mange andre steder, så har vi jo bare fået 1 mm vand, fortalte Bo Ibsen i går formiddags da han var ved at gøre sin mejetærsker, en MF 7278, klar til at tage fat på tærskningen af 25 hektar vårbyg af sorten Quince.

Klokken 12.30 begyndte mejetærskningen, og klokken 15 kunne Bo Ibsen melde, at der var høstet seks hektar, og at udbyttet på det tidspunkt lå på lige knap 6 ton pr. hektar med en vandprocent på 16,5.

Markens bonitet betegner Bo Ibsen som JB-4-plus, og på den baggrund er han helt godt tilfreds med udbyttet.

Høst hele dagen
- Vi har taget lidt vårbyg tidligere, da vi havde de ti flotte dage i træk, og da høstede vi lige knap 7 ton pr. hektar, og vandprocenten lå på 16. Vi har også høstet lidt Hereford-hvede, hvor udbyttet har ligget på 6,5-7 ton, og her er det »ikke så ringe endda«, eftersom vi har taget hveden fra »den lette ende«, fortæller Bo Ibsen.

I går eftermiddags så det umiddelbart ud til tørvejr i området resten af dagen, og derfor var det planen, at man skulle fortsætte med at høste resten af dagen.

- Jeg når måske ikke helt de 25 hektar vårbyg, men der bliver i hvert fald ikke meget tilbage, og så fortsætter vi med rapsen i aften, sagde Bo Ibsen i går eftermiddags.

Eget lager
Sammen med sin bror Kenni Ibsen dyrker Bo Ibsen omkring 370 hektar, hvoraf omkring 160 hektar er forpagtet. Høsten af omkring 50 hektar rajgræs er netop overstået, og endnu venter totalt omkring 35 hektar raps, 20 hektar brødrug, 80 hektar byg, 20 hektar havre, og omkring 170 hektar hvede at blive høstet.

Et splinternyt anlæg med to amerikanersiloer på hver 1.000 ton og en korngrav med en kapacitet på omkring 45 kubikmeter står til de to brødres store tilfredshed klar til at tage imod kornet.

- Det er betryggende at vide, at vi med det meget ustadige vejr, vi har, kan køre kornet direkte ind. Desuden kan vi begynde noget før med høste, og vi kan blive ved i længere tid, påpeger de.

Læs også