Landbruget medvirkede selv til Grøn Vækst

Landbrugets top lavede en Grøn Vækst-plan, som gødede jorden for regeringens egen plan. Landbrug & Fødevarer burde for længst have slået bak og undsagt planen, mener Bæredygtigt Landbrug.

Det er ikke uden grund, at mange landmænd er utilfredse med toppen af dansk landbrugs håndtering af Grøn Vækst.

Det mener direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

Ifølge direktøren starter Grøn Vækst-forløbet med, at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen på Venstres landsmøde i 2008 lancerede omfattende miljømål for Danmark.

Gødede jorden
I marts 2009 fulgte landbrugets top trop med en plan, »Ægte Grøn Vækst«, som foreslog omfattende miljøindsatser, for eksempel en markant reduktion af kvælstofudledningen på 11.000 ton og 10 meter sprøjtefri randzoner langs alle målsatte vandløb og søer.

Efter Vagn Lundsteens opfattelse gødede denne plan jorden for regeringens egen Grøn Vækst-plan måneden efter.

- Det udspil, som regeringen kommer med 30. april 2009, bygger på de samme elementer, som der er i Ægte Grøn Vækst. At Landbrug & Fødevarer så bagefter siger, at landbrugets udspil var baseret på frivillighed og kompensation, kan undre,  da det ikke står nævnt med et eneste ord i Dansk Landbrugs plan, siger Vagn Lundsteen, og tilføjer:

- Tværtimod sendte planen et signal om, at dansk landbrug var klar til Grøn Vækst. Og det var den væsentligste grund til, at Bæredygtigt Landbrug blev skabt, idet planen rammer landmændene alt for hårdt med de forkerte virkemidler.

Hænger ikke sammen
Der går rygter i landbruget om, at det kan have spillet en rolle i forløbet, at Anders Fogh Rasmussen er personlig ven med adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Carl Aage Dahl. Dette ønsker Vagn Lundsteen ikke at kommentere.

Bæredygtigt Landbrug mener, at Landbrug & Fødevarer for længst burde have slået bak og undsagt Grøn Vækst-planen.

- Hvordan kan Landbrug & Fødevarer sige, at de vil have de samme konkurrencevilkår som i udlandet uden at undsige Grøn Vækst? Det hænger ikke sammen, siger Vagn Lundsteen.

Regeringens ansvar
Tidligere formand for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, erkendte i Landbrugsavisen fredag, at Dansk Landbrugs plan påvirkede Grøn Vækst »i en vis retning«, men at Grøn Vækst alene er regeringens ansvar.

- Det er regeringens plan, og det er regeringen, der fremsætter det, understregede han over for avisen.

 

Læs også