Mælkemanden fra Roager

På blot fire år har avlsforeningen besøgt familien van Vulpen 13 gange for at præmiere dens SDM’er for deres mælkeproduktivitet.

En besætning på 100 dyr er ikke alverden for en dansk malkebesætning bestående af SDM’er. Men størrelsen er passende, når man som hos familien van Vulpen fra Roager blot er et enkelt ægtepar til at passe dyrene og sørge for alt andet praktisk på gården.   

- Vi har også to voksne sønner, som af og til giver en hånd med, men overvejende er det os to, der arbejder sammen, siger Lucia van Vulpen.

Og hendes mand, Simon van Vulpen, tilføjer, at når antallet af køer ikke umiddelbart kan øges, så er der mælkeydelsen af regulere på.  

Van Vulpen flyttede fra Holland til Danmark for knap 17 år siden for at etablere sig som selvstændig mælkeproducent på gården ved Roager, som dengang havde en malkebesætning på 60 køer i bindestald.

Godt 700.000 kilo mælk
Den fortsatte udvikling af besætningen dengang har tilsyneladende vist sig at være en god strategi mod målet om at prioritere mælkeydelsen.

Avlsforeningen Dansk Holstein har i løbet af de seneste fire år været forbi van Vulpens stalde hele 13 gange for at præmiere en ko for at have rundet produktionen af 100.000 kilo mælk. På dyrskuet i Ribe i 2010 udstillede Simon og Lucia van Vulpen blandt andet en besætningsgruppe på seks individer, der til sammen havde ydet godt 700.000 kilo mælk.

Familien udstiller på Ribe Dyrskue hvert år, og denne gang tager den fire dyr med i alt - to kvier, en ældre ko, samt en første- og andenkalvsko.

Husk at udstille
Det er mest Simon van Vulpen, der interesserer sig for dyrskuedeltagelse og forberedelserne der til. Konkurrencen mellem SDM’erne er hård qua de mange eksemplarer af racen, men selvom, van Vulpens dyr ikke ligger i top ved vurderingerne, opfordrer Simon van Vulpen sine landmandskolleger i lokalområdet til at støtte et dyrskue som det i Ribe endnu mere ved deltagelse og ikke blot som besøgende.

- Dyrskuet i Ribe er et godt skue, og hvis publikum skal blive ved med at have lyst til at komme igen år efter år, er det vigtigt, at der er nogen, som vil deltage som udstillere med dyr og maskiner, siger Simon van Vulpen.

 

Læs også