Økolog kaster sig over Kroatien

60 procent mere i landbrugsstøtte og 25 procent højere mælkepris får økologisk landmand til at satse på Kroatien. - En sikker jordinvestering, siger han om de 2.000 hektar, der nu skal ryddes og opdyrkes.

Økologisk landmand Flemming Nyborg Jensen fra Stadil har skudt et projekt i gang i Kroatien, hvor han sammen med andre investorer har i sinde at opkøbe jordarealer på op mod 2.000 hektar, som skal gøres klar til økologisk planteproduktion. 

- I Kroatien har de stadig problemer efter Balkankrigen i forhold til at få landbrugsproduktionen op at køre. Derfor står mange marker og er sprunget i skov, hvilket vil sige, at der er et fem meter højt buskads på markerne. Men jorden ligger i områder med optimale vækstbetingelser og venter blot på at blive opdyrket, forklarer Flemming Nyborg Jensen om sit nye landområde.

Kroatien er i den danske landmands øjne et fornuftigt land at investere i økologisk landbrug i, da staten har sat økologien højt på dagsordenen.

- I Danmark er hver hektar økologisk jord støttet med 3.000 kroner, hvor de i Kroatien giver op til 60 procent højere tilskud pr. hektar. Det viser, at de meget gerne vil hjælpe mere økologisk produktion i gang i landet. Samtidig er banker og kreditinstitutter mere villige til at låne ud til økologisk produktion end konventionelt landbrug, påpeger Flemming Nyborg Jensen.

Soja til Danmark
Området, som den danske økolog vil satse på, ligger midt i Kroatien og er stadig mærket af Balkankrigen. Landsbyer står nærmest ubeboede hen, hvilket betyder at staten gerne ser, at der kommer arbejdspladser og landbrugsproduktion til området.

- Jeg ser et stort potentiale i Kroatien, da jorden er billig, timelønningerne er billigere trods det, at det kræver flere medarbejdere end på en dansk gård, og der er gode etableringstilskud fra EU. Og så er afregningsprisen på produkterne højere i Kroatien end i Danmark, da landet ikke er selvforsynende, forklarer Flemming Nyborg Jensen.

Afregningsprisen for økologisk mælk i Kroatien er for eksempel 25 procent højere end den pris, danske økologer får hjemme i Danmark. Derfor er en økologisk malkekvægsbesætning også en del af planen i projektet.

Markerne i Kroatien skal bruges til at dyrke økologiske sojabønner, som blandt andet skal sælges som økologisk proteinfoder hjemme i Danmark samt til olie. Det er ikke muligt at dyrke proteinfoder i Danmark, hvilket betyder, at de danske økologer importerer foder fra resten af Europa.

Høje økologitilskud
Det danske rådgivningsfirma HTC Agro er med på projektet, og ser store fordele ved at investere i økologisk landbrug i Kroatien.

- Kroatien er et godt land at investere i, da de er på vej ind i EU, og jeg vil betegne projektet som en sikker jordinvestering. Som fødevareproducent ligger der høje tilskud til økologisk drift og venter på at blive tilført det kroatiske landbrug, og præcis som hjemme i Danmark er interessen for at købe økologiske varer også støt stigende i Kroatien, fortæller Hans Christian Jørgensen fra HTC Agro, som har specialiseret sig i landbrugsproduktion i udlandet. 

Skal brænde for økologi
Det økologiske Kroatien-projekt er nu gået ind i investeringsfasen, og Flemming Nyborg Jensen har taget erfaringer med sig fra et tidligere projekt i Estland, som han igangsatte i år 2000.

- Det er vigtigt, at vi får en bestyrelse og investorkreds, som er sammensat af folk med interesse for økologi og er dygtige forretningsfolk. Vi skal ikke kun sidde landmænd, som har travlt med at diskutere faglighed, derfor glæder jeg mig til at få folk med i projektet, som måske aldrig har turdet investere i landbrug, men har interesse for økologi og det at tage et socialt ansvar i forhold til at få udviklingen sparket i gang i den del af Kroatien, siger Flemming Nyborg Jensen.

Læs også