FarmWise rådgiver landmændene

For to år siden startede Kenneth Poulsen sit selvstændige byggerådgivningsfirma. En rådgivning der er blevet til en sparring med landmændene.

Selvom krisen rasede i 2008, valgte konsulent og rådgiver Kenneth Poulsen fra Stensved ved Vordingborg alligevel at stifte sit eget byggerådgivningsfirma.

- Tidligere arbejdede jeg som svine- og byggerådgiver for ØØL, men jeg havde lyst til at prøve noget nyt. Den beslutning er jeg bestemt ikke ked af, for det er et spændende arbejde, fortæller Kenneth Poulsen.

Den selvstændige konsulent arbejder primært på Sjælland, Lolland-Falster og Fyn, hvor arbejdet også bliver til et samarbejde med kunden.

Sparring og rådgivning
For landmændene har meget at byde ind med.

- Når jeg skal taler med landmænd i dag, i forbindelse med en tilbygning eller ombygning, er de dygtige at arbejdede med. De besidder en stor del viden, og det bliver lige så ofte en form for sparring i stedet for rådgivning. Deres branche har også ændret sig, og de er i dag at betragte som virksomhedsledere, fortæller Kenneth Poulsen.

Men rådgivning er nødvendig, når bedriften skal udvides for millioner.

- For landmanden drejer det sig om at finde ud af, hvad der er absolut påkrævet, og hvad der kan vente. Landmanden skal kort sagt overveje, hvad der er absolut nødvendigt, og hvad der bare er rart at have, forklarer Kenneth Poulsen.

Fremgang på Sjælland
Hos kvægproducenter er der på Sjælland i disse måneder fremgang at spore, og Kenneth Poulsen mener også, at det langsomt lysner for svineproduktionen. Fra 2013 skal søerne i de danske stalde gå i løsdrift, og det er med til at skabe den stigende interesse - og et problem.

- Skal man udvide sin svineproduktion, er det sidste udkald nu, hvis man skal nå det til tiden. Og her er det så, at nogle landmænd sidder i saksen. Flere har fået miljøgodkendelsen, der i forvejen koster omkring 200.000, men nu kan de ikke få lånet i banken, og hvad gør man så?

- Mit råd er at have is i maven. For der skal lidt kreativitet til, hvis miljøgodkendelsen skal forlænges. Men med den langsomt stigende svineproduktion, kan det på længere sigt betyde, at bankerne får mod på at låne penge til landmændene igen. Men det er selvfølgelig en svær situation at sidde i, indrømmer Kenneth Poulsen.

Læs også