Traktor og redskab styres præcist via eget GPS-net

Hos Bredebro Maskinhandel har man lanceret et nyt GPS-netværk, hvor der tilbydes 12 måneders RTK Licens, der giver adgang til maskinforretningens RTK-netværk, der giver præcision i marken.

GPS-styring vinder stadigt frem i landbruget. Og hos Bredebro Maskinhandel med afdelinger i Bredebro og Vojens er man gået skridtet videre, og har introduceret sit RTK-netværk. Det er sket med etableringen af egne sendere på eksisterende sendemaster seks steder i Sønderjylland.

De seks sendere er placeret på master i Farup ved Ribe, Rangtang ved Øster Lindet, Lindholm ved Toftlund, Vognshøj ved Løgumkloster, Visby ved Bredebro og Felsted nær Sønderborg.

- Med vores eget net har vi sendere i hele Sønderjylland, hvor der blot kan blive brug for forstærker i få tilfælde ved eksempelvis kuperet terræn, hvor man dog kan fortsætte med at køre med tabt signal i op til 15 minutter, forklarer Kim Hansen, Bredebro Maskinhandel.

50 sæt ude nu
Kollega og medindehaver Brian Brødsgaard oplyser, at der lige nu er 50 GPS-sæt ude at køre, og at det er erfaringerne fra dem, der indtil nu er blevet brugt for at finpudse og justere GPS-systemet.

- Vi tilbyder også systemet som mobil GPS, men det er noget dyrere, forklarer Brian Brødsgaard, der oplyser, at et års abonnement på RTK Licens til systemet er 2000 kroner.

Systemet er bygget op med Mark Online-systemet, der kan tilbydes John Deere. Softwaren fra John Deere kører med det russiske satelit-navigeringssystem GLONASS, der betyder at der trækkes på et stort net.

- Det giver hurtighed, præcision og stabilitet, forklarer Brian Brødsgaard, der tilføjer at systemet også passer på andre systemer end John Deere.

- Det kan både være andre traktormærker, men også maskiner og redskaber som sprøjter, saltspredere osv. Det gælder om at optimere arbejdstid, præcision og brændstofforbrug, men også i forbindelse med den nye miljøplan omkring gødning og kemi, konstaterer Brian Brødsgaard, der tilføjer at udstyret kan flyttes fra maskine til maskine og derfor også bliver interessant for større landbrug og maskinstationer.

Styring af redskabet
- Ofte styrer GPS traktoren, men ikke redskabet. Derfor er systemet her godt – ikke mindst ved kørsel med store majssåmaskiner, forklarer Kim Hansen, der har stået i spidsen for to brugerkurser, som Bredebro Maskinhandel har gennemført denne vinter som optakt til sæsonen 2011.

- Det er nemlig vigtigt at alle parametre er 100 procent indstillet korrekt, forklarer Kim Hansen med henvisning til det udbytte det skal have i marken.

Med systemet får man tilbud om opdatering af systemet to gange årligt – en opdatering der er gratis, og kun koster montørtid, hvis man da ikke selv kaster sig ud i installeringen af opdateringen.

- Til gengæld er det vigtigt for springer man opdateringen over, går der ged i det, forklarer Kim Hansen, der klart anbefaler at man lader en professionel montør forestå opdateringen de to gange årligt – en aftale Bredebro Maskinhandel selvfølgelig tilbyder.

Læs også