Venstremand bakker op om bioraffinaderi i Kalundborg

Venstres Jacob Jensen afviser ØØL-formand Povl Fritzners kritik af, at han ikke bakker op om S-SF-forslag om stort bioraffinaderi i Kalundborg.

- Naturligvis bakker jeg op om et bioraffinaderi i Kalundborg. Det er fremtidens arbejdspladser og fremtidens indtægter, der ligger her.

Sådan siger Jacob Jensen, Venstres finansordfører, der også er valgt i Kalundborg-kredsen.

Ordene falder efter en kritik i weekenden fra Østlige Øers Landboforeningers formand, Povl Fritzner, der var utilfreds med venstremandens optræden i et live-interview på TV2 Øst omkring et S-SF-forslag om, at staten bør give midler til, at der kan bygges et stort bioraffinaderi i Kalundborg.

Til Povl Fritzners store skuffelse stillede Jacob Jensen spørgsmålstegn ved, hvor de to store oppositionspartier vil finde de mange millioner af kroner, som staten kan forventes at skulle stille med i stedet for at bakke 100 procent op om projektet.

Ifølge S-SF vil satsningen på et bioraffinaderi i Kalundborg komme til at koste 1-1,5 milliarder kroner, men med støtte fra EU og en række fonde, og med indskud fra de deltagende virksomheder, der kunne være Novozymes og Dong, regner de to partier med, at statens udgifter begrænser sig til 350-500 millioner kroner.

Ulogisk at være i mod
- Jeg synes, og det sagde jeg også til TV2 Øst, at det er ganske positivt, at S og SF melder sig på banen i forhold til at støtte sådan et projekt. Og som valgt i Kalundborg og, sagt i al beskedenhed, som en person der føler en hel del kærlighed til landbrugserhvervet, så ville det da også være lidt mærkeligt, hvis jeg skulle sige nej til sådan et forslag, siger Jacob Jensen.

Han mener dog, at før en blank check kan blive udstedt fra staten til projektet, så kræver det trods alt, at virksomhederne, som står bag, konkretiserer planerne lidt mere. Alt andet vil ifølge ham være uansvarligt og stemmefiskeri.

- Jeg har ikke set noget konkret endnu om, hvordan de vil gøre med finansieringen. Inden der ligger noget konkret der, så synes jeg, at det er helt fair, at vi tager den snak om, hvad der er behov for. Er det overhovedet penge, og i givet fald hvor mange? Måske er behovet ikke penge, men noget lovgivning, siger Jacob Jensen.

Grøn Vækst
I weekenden gav Povl Fritzner et tip til, at Jacob Jensen kunne finde de mange penge, der er brug for til anlægget i Kalundborg i Grøn Vækst. Ifølge Povl Fritzner ville det være en langt mere intelligent måde at bruge pengene på end det, som der er lagt op til i øjeblikket.

- Jeg forstår udmærket godt, at Povl henviser til det, men der må jeg bare sige, at Grøn Vækst jo ikke er en finansieringskilde. Og slet ikke hvis man peger på S og SF. De vil jo gå langt videre end det, som der er lagt op til i Grøn Vækst fra regeringens side. Man får i hvert fald svært ved at få dem til at tage midler fra Grøn Vækst, siger Jacob Jensen.

Læs også