- Jeg mangler 0,8 øre pr. kilo mælk i efterbetaling

Arla-leverandøren Claus Sørensen mener, at Arla mangler at give de danske mælkeproducenter 0,8 øre pr. kilo mælk i efterbetaling. Arla-chef afviser.

Claus Sørensen, Sivigaard, Farsø i Vesthimmerland, har lavet beregninger, der viser, at der mangler 0,8 øre pr. kilo mælk i, at de danske Arla-leverandører får den fulde efterbetaling for 2010.

- Det er ikke fordi, det er det store beløb. Det drejer sig om cirka 12.000 kroner for mit vedkommende. Men dels kunne jeg nok godt finde et hul at putte pengene i. Dels bør det principielt være sådan, at hvis Arla lover en samlet efterbetaling på 20,5 øre (9,2 øre i efterbetaling plus indskudskapital og kollektiv konsolidering, red.), så bør leverandørerne også få dem, siger Claus Sørensen til Effektivt Landbrug.

Forleden tog han derfor telefonisk kontakt til Arla for at høre, hvordan selskabet forholdt sig til hans beregninger.

Ifølge den himmerlandske mælkeproducent bekræftede Arla, at hans beregninger er korrekte, men at forskellen på de 0,8 øre skyldes valutaforskelle mellem Danmark og Sverige.

Dét tyggede den himmerlandske mælkeproducent lidt på. For han mener ikke tidligere at have set Arla give denne information.

Får mere
- Jeg mener, at Arla burde have været mere åben og meldt det ud over for andelshaverne på forhånd, siger Claus Sørensen, og tilføjer:

- Det ser ud til, at Arla-leverandørerne i Sverige får mere pr. kilo mælk end de danske Arla-leverandører målt i danske kroner. Det er helt i orden, men så burde Arla lægge det åbent frem.

Hos Arla afviser chefen for Medlemsservice, Henrik Damholt Jørgensen, at de danske leverandører får udbetalt mindre end de svenske.

- Når du omregner fra én valuta til en anden, så kan det variere lidt over tid. Men det er ikke sådan, at nogen får mere for mælken end andre, siger Henrik Damholt Jørgensen.

Han tilføjer, at Arla ikke har lovet hver enkelt andelshaver en efterbetaling på 9,2 øre.

- De tal, vi opgør for efterbetalingen, er et gennemsnit for hele koncernen, det vil sige både de danske og svenske andelshavere, siger Henrik Damholt Jørgensen.

Model
Bestyrelsen i Arla har tidligere følt sig nødsaget til at ændre den model, som Arla anvender til at omregne mælkeprisen fra danske til svenske kroner, for hurtigere at kunne tilpasse aktuelle kurser. Modellen blev således ændret forud for første kvartal 2009.

Læs også