Toppen af dansk kødkvæg mødtes i Aars

Noget af det bedste danske kødkvæg mødtes i Aars, hvor Limousiner og Blonde d’ Aquitaine blev de helt store vindere.

En hel dag med hektisk aktivitet af det ene kødkvæg efter hinanden i ringen kulminerede sidst på eftermiddagen lørdag med udpegningen af skuets bedste dyr på Agro Nord Kødkvæg, der blev afholdt i Kultur og Messecenter Aars.

- Det er toppen af dansk kødkvæg, der er samlet her, sagde dyrskuets koordinator Jens Holm Danielsen om finaledyrene.

Det blev Limousine, der tog sig af mange af titlerne. Jesper Boll-Kragelund, Skørping, vandt bedste besætningsgruppe, bedste kvie efter en insemineringstyr og skuets bedste ældre hundyr

Det var også en Limousine, der blev bedste ældre handyr. Denne gang ikke fra Jesper Boll-Kragelund, men derimod fra Kirsten og Rasmus Levinsen, Spentrup med tyren Hammel Calvados.

Blonde bedst
Ellers var det Blonde d’Aquitaine, der var helt fremme, da skuets bedste dyr skulle findes. Bedste par var to kvier fra Hans Ulrik Lund, Aars, og han havde også bedste yngre handyr.

Skuets bedste yngre hundyr var også en Blonde fra Sanne og Erik Poulsen, Arden.

Den eneste anden race, der kunne blande sig med Limousinernes og Blondernes sejrstogt, var Simmental-tyren Kronborg Ferdinand efter Lykke Basse P fra Jens Møller Kronborg, Brovst, der blev skuets bedste tyr efter en insemineringstyr.

LandboNords kødkvægsudvalg og Kødkvægsforeningen Himmerland er gået sammen om at lave et nyt katalog, »Præsentation af Nordjysk Kødkvæg«, for at markedsføre nordjyske avlsdyr både herhjemme og i udlandet. 35 nordjyske avlere er med i kataloget.

- Der findes mange projekter for afsætning af kød, men i Nordjylland er vi mange avlere, der først og fremmest sælger avlsdyr, siger Jørgen Larsen, formand for kødkvægsudvalget i LandboNord og en af initiativtagerne bag det 72 sider store katalog.

Kataloget udkom i anledningen af Agro Nord i Aars, og det er planen, at kataloget skal udkomme en gang årligt. I løbet af året skal avlerne kunne gå ind på en fælles hjemmeside og opdatere deres salgsliste.

Det nye katalog bliver uddelt på sommerens dyrskuer i Hobro og Hjørring, men lige nu sendes der mellem 800 og 1000 kataloger til udlandet sammen med en indbydelse til at komme til Nordjylland og se avlsdyr.

- Vi har meget godt avlsmateriale i den nordlige del af Jylland, men når der kommer opkøbere fra udlandet, så ender de som regel syd på, siger Jørgen Larsen.

Visit Nordjylland er også med i det nye katalog. For når de udenlandske købere alligevel er i Nordjylland, så kan de ligeså godt benytte sig af de mange tilbud, der er til turister. Det kunne for eksempel også være dyrskuer eller et besøg på Aalestrup Avlsstation.

Læs også