Tryg ved husdyrloven

Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, fastholder, at der ikke længere er plads til egne miljøvurderinger i de enkelte kommuner som følge af husdyrloven. Praksis vil vise noget andet, mener miljøkonsulent.

Husdyrloven, som blev vedtaget i Folketinget i sidste uge, er fortsat en varm kartoffel i landbrugskredse.

I weekendens udgave af Effektivt Landbrug langede den private miljørådgiver Jakob Altenborg, Natur & Miljø - Landbrugsrådgivning i Kolind på Djursland, således kraftigt ud efter loven, som han kaldte en katastrofe.

Jakob Altenborg pointerede således, at loven giver kommunerne mulighed for at stramme op i forhold til Miljøstyrelsens krav. Og det er stik imod udmeldingen fra Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Her har formand Lindhart B. Nielsen understreget, »at der ikke længere er plads til egne vurderinger ude i de enkelte kommuner« .

Klare regler
Denne melding fastholder Lindhart B. Nielsen.

- Reglerne er ret klare og præcist beskrevet. Og kommunerne skal jo - ligesom den enkelte landmand - følge loven. Så jeg er tryg ved den nye lov, pointerer Lindhart B. Nielsen over for Effektivt landbrug.

Han erkender dog, at loven kunne have set bedre ud - set med landbrugets øjne.

- Sådan er det altid. Havde jeg selv kunnet skrive lovteksten, havde den set anderledes ud. Men ud fra det politiske landskab, vi har, har vi fået det bedst mulige. Ikke det optimale, men sådan er politik, og det er den virkelighed, vi agerer i, fastslår svineformanden.

Vil ske i praksis
Jakob Altenborg slår fast, at han ikke ønsker at deltage i en gang mudderkast om hvem, der har ret eller uret i spørgsmålet om husdyrloven.

- Jeg kan blot konstatere, at praksis kommer til at vise, at de enkelte kommuner kommer til at fortolke og administrere de nye regler selvstændigt og forskelligt. Det lægger lovteksten op til, og det kommer vi til at se i praksis i løbet af de kommende måneder, vurderer Jakob Altenborg.

- Sker det, må den enkelte landmand jo gøre indsigelse, hvis han mener, der er grund til det. Anderledes kan det ikke være fastslår Lindhart B. Nielsen.    

Læs også