S: Åben krigserklæring mod EU-Kommissionen

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er stensikker på, at Danmark får EU-sag på halsen, efter reduktionen af 10.000 ton kvælstof i går blev udsat til 2027.

Det er at gøre landbruget en bjørnetjeneste, når miljøminister Karen Ellemann (V) har valgt at udsætte de sidste 10.000 ton ud af de i alt 19.000 ton kvælstofreduktion til 2027.

Det mener socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov. Hun mener, at der er gået ren valgkamp i regeringens udmelding, da de nu får ro fra landmændene, som åbenbart er sværere at håndtere end EU-kommissionen.

Hun fortæller nemlig, at udmeldingen fra Karen Ellemann er en åben krigserklæring mod EU-Kommissionen, som aldrig vil finde sig i, at Danmark udsætter sine miljømål i vandrammedirektivet.

- Det her er som at tisse i bukserne. Det føles meget godt lige nu, men når valget er overstået, og alle har stemt på Venstre, så kommer balladen. Det er helt sikkert, siger Mette Gjerskov.

Ingen vej udenom
Hun fortæller, at det derfor heller ikke give nogen mening at snakke om, at en eventuel rød regering efter næste valg vil trække Karen Ellemanns udsættelse tilbage. Der er nemlig ingen vej uden om EU-reglerne, hvor Danmark har forpligtiget sig til at reducere kvælstofudledningen med 19.000 ton inden 2015.

- Uanset, hvem der har regeringsmagten, skal vi holde EU-kravene. Der er ingen vej udenom. Punktum, siger Mette Gjerskov, der blot tror på, at regeringens udsættelse vil betyde, at landmændene vil få endnu kortere tid til at tilpasse sig, når de pludselig meget kort tid inden 2015 bliver tvunget til at have reduceret den samlede kvælstofudledning med 19.000 ton.

- Og det er jo helt uacceptabelt for et erhverv. De 19.000 ton er regeringens egen målsætning, som de har lovet EU at reducere med. Regeringen har et alvorligt forklaringsproblem, siger Mette Gjerskov.

Læs også