Miljøkonsulent: Kæmpe fodfejl af L&F i arbejdet med husdyrloven

Landbrug & Fødevarers udmelding i sidste uge om, at politikerne skal vedtage husdyrloven øjeblikkeligt, vækker dyb undren hos miljøkonsulent Jakob Altenborg.

L&F: Vedtag Husdyrloven nu!

Sådan hed det klokken 11.22 i tirsdag i sidste uge på Landbrugsavisens hjemmeside.

- Ud fra en helhedsbetragtning anbefaler Landbrug & Fødevarer en vedtagelse af husdyrloven med de ændringer samt præciseringer og tilsagn, der er givet af ministeren under lovens behandling, lød det fra formand for Landbrug & Fødevarer, Michael Brockenhuus-Schack, der dagen forinden var gået på sygeorlov.

Netnyheden har vagt opsigt. Ikke mindst efter tidligere landbrugsminister og medlem af Folketingets miljøudvalg, Britta Schall Holberg (V), i onsdags i Effektivt Landbrug stærkt kritiserede landbrugets store organisation.

Undren i Venstre
I et læserbrev skrev hun, at det kom fuldstændig bag på en række medlemmer i Venstres folketingsgruppe, at Axelborg var kommet med denne melding om, at de skulle se og komme i gang med at vedtage husdyrloven, der var i 1. behandling i Folketinget i oktober sidste år.

Hun skriver i læserbrevet, at gruppen i Venstre, der har talt landbrugets sag, føler sig underkendt af Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer kom netop efter 1. behandlingen af lovforslaget med en yderst kritisk henvendelse til Folketinget, hvori de dog roser anmelderordningen, men samtidig skriver, at der er elementer i forslaget, der går endnu længere end intentionerne i Grøn Vækst. Det var især strengere krav til udledning af ammoniak, der her blev tænkt på.

- Vi var på vej i den politiske proces med at opsige forliget med De Radikale og få opdelt lovforslaget i to, så landbruget kunne få sin nødvendige anmeldeordning. Men den proces kortsluttede landbrugets organisation med sin pressemeddelelse forleden, skrev Britta Schall Holberg i sit læserbrev i onsdags.

Faldt ned af stolen
Netop denne udmelding har miljøkonsulent Jakob Altenborg, der har sin egen rådgivningsvirksomhed beliggende på Djursland, hvor han rådgiver landmænd i at lave miljøgodkendelser, bidt mærke i.

Han læste også nyheden tirsdag i sidste uge om, at Landbrug & Fødevarer nu går ind for, at politikerne skal se at komme i gang med at vedtage husdyrloven.

Han fortæller, at han var ved at falde ned af stolen, da han så den. Og når nu Britta Schall Holberg også kommer med sin melding, er der ifølge ham al mulig grund til at kritisere Landbrug & Fødevarer.

- Jeg blev meget overrasket. Mit indtryk er, at Venstres medlemmer har gjort et stort stykke arbejde i at stille spørgsmål til miljøministeren i forhold til, hvor det kan gå galt med den her lov, og så lige på falderebet kommer Landbrug & Fødevarer med den her melding, siger Jakob Altenborg.

Han mener, at det må være soleklart for enhver, at grunden til, loven er trukket ud i langdrag, netop skyldes de mange spørgsmål, som landbruget selv har rettet til loven.

- I min verden giver det her ingen mening, siger han.

Meget er ukendt
Han fortæller også, at den anmelderordning, som Landbrug & Fødevarer er så forhippet på at få igennem, hjælper dem, der har brug for en ny gylletank, en ny ensilageplads og formentlig kan den bruges til at skifte til løsdrift i sostalde. Ingen er dog endnu, ifølge Jakob Altenborg, helt sikre på, hvordan anmelderordningen præcis kommer til at se ud.

- De få, der kan bruge den, som det ser ud nu, bliver selvfølgelig glade. Omvendt hvis bare nogle af de få bor i nærheden af noget ammoniak, så bliver de altså rigtig kede af den her lov, siger Jakob Altenborg, der fortsætter:

- Og hvis der skulle være nogen, der tror, at de kan gå ud at bygge en helt ny stald til 1.200 søer, fordi den gamle stald er blevet for gammel, så tror jeg altså godt, at de kan regne med, at det bliver med en miljøgodkendelse, siger han.

2. behandling i næste uge
Landbrug & Fødevarers viceformand Niels Jørgen Pedersen, der vikarierer for formand Michael Brockenhuus Schack, vendte i går ikke tilbage på Effektivt Landbrugs henvendelser.

Lovforslaget bliver 2. behandlet i Folketingssalen på torsdag i næste uge. 12 dage senere tyder alt på, at det bliver vedtaget i 3. behandlingen.

Læs også