Nationalpark koster 390 job

KONSEKVENS: Etableringen af Nationalpark Skjern Å ventes at koste 390 job inden for landbruget og dets afledte erhverv - landbruget i området accepterer planen.

»Der vurderes at forsvinde ca. 390 job inden for landbruget og dets afledte erhverv, når nationalparken er fuldt implementeret, dvs. efter 10 år.«

Sådan beskrives situationen i en undersøgelsesrapport, der ligger forud for udkastet til etableringen af Nationalpark Skjern Å. Det er en melding, som burde få landbruget op på mærkerne, men tallet blev hverken nævnt eller kommenteret, da det første informationsmøde om nationalparken blev holdt i Tarm Idrætscenter.

Omkring 250 personer - heraf mange fra landbruget - deltog, men ingen protesterede mod planerne om at lade 25.000 hektar jord placere bag skilte med »nationalpark«. Enten har landbruget accepteret den kendsgerning og kastet håndklædet i ringen, eller også har folk med tilknytning til landbruget ladet sig overbevise af garantier og forvisninger fra en smilende miljøminister, Karen Ellemann (V), om, at alt skal foregå ad frivillighedens vej.

- Det bliver ikke et lukket reservat - selvfølgelig gør det ikke det. Der gælder samme regler for landbruget indenfor som udenfor. Der kommer ingen begrænsninger med nationalparken, lød det fra ministeren ved mødets begyndelse.

- Der vil ikke ske restriktioner på de dyrkede arealer. Alt skal ske ad frivillighedens vej. Det står jeg ved, fastslog hun senere.

Det kan være årsagen til, at ingen landmænd rejste sig og stillede spørgsmålstegn ved idéen i at lave en nationalpark. Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening, erkendte på mødet, at der er en vis skepsis, om der fortsat kan ske udvikling for landbrug i parken, men mere blev det ikke til.

 

 

Læs også