Demonstration: »Lad landbruget leve«

Under den overskrift demonstrerede mere end 100 landmænd i går i Aalborg.

Klokken 11.20. Rune Qvist Nielsen leder efter en advarselstrekant til traktoren. Normalt sidder trekanten på såsættet, men traktoren, en New Holland T 7060, har en noget anden opgave end normalt i dag.

Den skal med til demonstration. Rune Nielsen har samlet så mange af sine kollegaer, han kan, og de skal i samlet flok køre i kortege til et stormøde hos landboforeningen Agri Nord inde i Aalborg, hvor en række politikere skal diskutere landbrugserhvervets betydning.

Rune Nielsen og hans kollegaer vil gøre opmærksom på erhvervets betydning og dets ringe rammevilkår. Telefonen har ringet hele morgenen. Kollegaer fra nær og fjern melder, at de også kører med.

- Landmændene er meget utilfredse. Nu gør vi noget, og det her er også et vink med en vognstang til vores hovedorganisation Landbrug & Fødevarer om, at vi ikke bakker op om deres politik, siger Rune Nielsen, inden han springer på traktoren for at danne fortrop.

På frontlæsseren sidder en stor plakat: »Det er et fattigt land uden landbruget. Lad landbruget leve, så har Danmark råd til det hele«.

Politiet blander sig
Klokken 11.40. Rune Nielsen svinger ind på parkeringspladsen for at mødes med de første demonstranter. Samtidig hos maskinforretningen Almas i Aalborg og på Kvicklys parkeringsplads i Nørresundby samles der også landmænd og repræsentanter fra landbrugets følgevirksomheder. I Støvring alene er der allerede 22 traktorer.

Klokken 12.05. Rune Nielsen kører ind på parkeringspladsen ved Tulip i Svenstrup. Her holder godt 20 køretøjer og venter. Det gør politiet også.

Ti traktorer må blive holdende tilbage. Nummerpladerne sidder forkert på nogle af dem, mens andre er for brede, konstaterer en politiassistent fra færdselspolitiet med sit målebånd.

Det vælter ind
Klokken 12.20: De første traktorer rammer Agri Nord i Aalborg. Rune Nielsen parkerer sin traktor ved siden af indkørslen. Kollegaerne fra nord er også på vej, og Hobrovej, en af Aalborgs hovedfærdselsårer, er et stort lysshow af traktorernes rotorblink.

Mere end 100 køretøjer, traktorer, lastbiler, gummigede, varebiler, servicevogne og trailere tromler ind på den store dyrskueplads bag landbocentret.

De er der alle sammen. New Holland, John Deere, Massey Ferguson, Fendt, Valtra. Områdets følgevirksomheder er der også: Scan-Agro, Hjallerup Maskinforretning, Farmas, Mejlby Agro, Hedegaard Agro, Almas med flere og en lang række vognmænd. 150 elever fra Lundbæk Landbrugsskole har fået undervisningsfri, så de kan komme med. Også den landsdækkende presse har indfundet sig på landbocentret.

- Det er helt vildt det her, siger en landmand.

Klokken 12.50: De sidste trækker hen mod indgangen til Skalborggaard-hallen, hvor mødet skal holdes. Nu er det alvor.

Læs også