Mere optimisme i landbruget

Mere optimistiske toner er begyndt at melde sig i landbruget, vurderede et realkreditinstitut og to landmænd i går på Agromek.

Der var ingen, der løb rundt med armene oppe over hovedet i går på Agromek. Men det er som om, stemningen i landbruget er blevet lidt bedre det seneste års tid.

Sådan lød vurderingen i hvert fald fra et realkreditinstitut og to landmænd, som Effektivt Landbrug traf i går på messen i Herning.

- Jeg synes, at vi er lidt på vej op igen. Der er langt flere landmænd, der har fået en bedre balance i økonomien. En stor del af det skyldes den lavere rente, men vi ser også nu, at landmændene for alvor er begyndt at høste frugterne af de omkostningsreduktioner, som de har sat i gang, lød det i går fra teamchef Per Vinstrup, der stod på Nykredits stand i hal D.

Per Vinstrups budskab er, at landmændene skal tænke ud af boksen i forhold til deres bedrifts fremtid.

- Hvis vi for eksempel ser på svineproducenternes 2013-problematik, så handler 9½ ud af 10 af de beregninger, vi ser, om en udvidelse af bedriften. Og det kan godt være, at det er det rigtige at gøre. Men det er også vigtigt at spørge sig selv, hvordan det vil påvirke bedriftens økonomi at skulle låne 5 eller 10 millioner kroner yderligere. Hvad nu, hvis landmanden i stedet gik i stalden med vinkelsliberen og skar produktionen ned med 5 pct. for at opfylde 2013-kravene?, sagde Per Vinstrup.

Mere positive
Hos Realkredit Danmark fornemmer landbrugskundechef Peder Moltesen Ravn, at landbruget er ved at have ramt den økonomiske bund.

- Det er stadig vanskeligt, men der finder handler af jord og ejendomme sted i landbruget. Og mange budgetter ser rimelig fornuftige ud, selv om der er store udsving, lød Peder Moltesen Ravns vurdering i går.

Planteavleren Erik Knudsen, Fåborg, driver 105 hektar og lidt maskinstation sammen med sin søn Steffen Knudsen. Far og søn fornemmer en øget optimisme blandt mange landmænd.

- De landmænd, der ikke havde det økonomisk slemt før krisen, er mere positive i dag end for et år siden, lød deres vurdering i går fra messehallerne i Herning.

Læs også