Vækstkautioner har for alvor fået tag i landbruget

Lån med kaution fra staten runder nu 1 mia. kroner. Landbruget står for cirka en tredjedel. Ordningen er en succes, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Efter en tung opstart har landbruget for alvor taget muligheden for at få del i vækstkautionsordningen, som regeringen i forbindelse med erhvervspakken fra 2009 besluttede at inkludere landbruget i.

Det fortæller vicedirektør Rolf Kjærgaard i Vækstfonden, og det bekræftes af Landbrug & Fødevarer. 

For at hjælpe virksomheder ud af kreditklemmen blev der med erhvervspakken afsat ekstra midler til vækstkaution, hvor Vækstfonden på vegne af staten kautionerer for 75 procent af en virksomheds bank- eller realkreditlån til forretningsudvikling. Med de ekstra midler fik Vækstfonden mulighed for at kautionere for et samlet udlån på cirka 2 mia. kr.

I år har over 250 virksomheder fået tilsagn om kaution, og det samlede lånebeløb har netop rundet 1 mia. kr. Ifølge Rolf Kjærgaard, står den primære sektor for cirka en tredjedel af det samlede udlån.

- Pengeinstitutterne har virkelig taget det her til sig, som et instrument de kan bruge til at få flere investeringsprojekter og ejerskifter igennem, så finansieringen kommer på plads for dem. Det ville den ellers ikke gøre, siger Rolf Kjærgaard.

Intet flop
Det har tidligere været fremme flere gange, blandt andet i en artikel fra i sommers i Berlingske Tidende, at vækstkautionsordningen ikke har virket over for landbruget, men det afviser Rolf Kjærgaard er tilfældet i dag.

- Da det var fremme, var det ikke så lang tid efter, at vi havde åbnet for den her mulighed for at stille vækstkaution over for landbruget. Det skete først i midten af april i år, da EU-kommissionen lige skulle sige god for det, siger Rolf Kjærgaard.

For det øvrige erhvervsliv var der ikke samme behov for, at det først skulle godkendes af EU-kommissionen. Det var derfor, at man først sent kom i gang med landbruget, hvor man for andre erhverv havde været i gang i et halvt år.

- Samtidig var landbruget et erhverv, som hverken i sektoren eller i pengeinstitutterne var vant til at arbejde sammen med Vækstfonden og vice versa. Derfor har vi brugt rigtig mange kræfter på sammen med landbrugets organisationer og pengeinstitutterne at få udbredt kendskabet til, at det her er en ny mulighed for at få tingene på plads, siger Rolf Kjærgaard.

1 mia. tilbage
Projekterne i landbruget, som benytter sig vækstkautionsordningen, er som regel to eller tre gange større end det man ser i de øvrige erhverv. Indtil videre er der ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer pr. 5. november i år, givet om tilsagn om vækstkaution til 53 landbrug. I alt 19 ansøgninger om vækstkaution er i øjeblikket i gang med at blive behandlet. 10 landbrug har fået afslag på deres ansøgninger om vækstkaution.

Erhvervspolitisk konsulent i Landbrug & Fødevarer, Niels Kenneth Østergaard Scheel, er ikke i tvivl om, at ordningen er en succes.

- Der er kommet rigtig godt gang i den ordning, og det er helt sikkert med til at løfte nogle af de finansieringsudfordringer, som erhvervet står over for, lyder det.

Læs også