Stor opbakning til indvielse

RÅDGIVNING: LandboMidtØst indviede nyt rådgivningscenter med fuldt hus, musik og ministerbesøg. Over 1200 benyttede lejligheden til at se det store hus. 

- Viden er uden værdi, medmindre den bliver omsat til praksis, sagde fødevareminister Henrik Høegh, før han klippede den røde silkesnor over ved indvielsen af LandboMidtØsts nye rådgivningscenter i Søften ved Århus.

Snoren blev holdt af formand Steen Vindum og direktør Jan Winther. Men de bedyrede begge, at det ikke var dem, der blev skilt, men huset der blev åbnet.

Henrik Høegh understregede i sin tale, at et innovativt landbrug, der forstår at omsætte den seneste viden til værdi og kombinere miljø og produktion målrettet, er nødvendigt for at fastholde Danmarks position som en af de førende fødevareproducenter i verden.

Han mente at vide, at landmændene ønskede et godt arbejdsmiljø og så lidt bøvl med komplicerede regler som muligt og en god økonomi. De udfordringer skal rådgivningshuset være med til at indfri, forventede ministeren.

Efter talen sagde han, at det var en glædens dag - så må vi tage fat på problemerne en anden dag, tilføjede han.

Skattemæssig placering
Efter ministeren talte formand Steen Vindum. Han fortalte, at en medvirkende årsag til, at huset blev placeret i Søften, er de forskellige kommuners holdning til dækningsafgift.

- Der er dækningsafgift på en erhvervsgrund i Århus Kommune ikke i Favrskov Kommune, fortalte han og opfordrede kommunen til at fastholde den politik.

Også fordi rådgivningshuset i dag ligger temmelig isoleret på sin bakketop. Det byggeri man havde forventet ville komme rundt om, dengang man købte grunden, er ikke kommet endnu.

Også i byggeriet har LandboMidtØst tænkt kreativt, understregede formanden. Miljø og energikrav er tænkt ind i huset. Huset er et lavenergihus, og man har fået en forhåndstilkendegivelse om, at det bliver godkendt som »Green Building« indenfor EU. Og formanden tilføjede:

- Opvarmningen er CO2-neutral. Det opvarmes nemlig med fjernvarme baseret på halm - så man kan sige, at vores egne landmænd leverer opvarmning til huset.

Direktør Jan Winther beroligede de mange tilstedeværende landmænd:

- Vi har ikke betalt huset kontant, men har en aftale med kreditforeningen om, at det er OK, hvis de får pengene igen over de næste 30 til 50 år.

Og han understregede, at det er billigere at være i to nye huse end i seks ældre.

God akustik
Efter talerne serverede kantinen mad til de over 1200 besøgende, mens børnene kunne gå på skattejagt, tegne og hoppe i halmborgen. Senere underholdt Kim Sjøgren and His Little Mermaid Quartet.

Den klassiske musiker roste det store rums akustik, og håbede der også fremover ville blive afholdt koncerter der.

LandboMidtØst har nu rådgivning fra Søften og Viborg. I Viborg er der foregået en ombygning, og der holdes Åbent Hus den 1. december.

Læs også