Landbrugsaktier kan forbedre likviditeten

ØKONOMI: Dansk O.T.C A/S Fondsmæglerselskab, Horsens, har specialiseret sig i formidling af unoterede aktier. Og meget gerne landbrugsaktier, som selskabet ser et stort potentiale i.

Mange landbrug kører som aktieselskaber, og mange af dem kunne sagtens øge likviditeten hvis selskaberne er blevet noteret på OTC-listen. Sådan lyder vurderingen fra Dansk O.T.C A/S Fondsmæglerselskab, der fra kontoret i hjertet af Horsens driver selskabet, der har specialiseret sig i formidling af unoterede aktier.

Siden starten i 1987 har Dansk O.T.C, der er ejet af Basisbank, stået for køb og salg af aktier for 250 virksomheder indenfor mange brancher – heraf flere med relation til landbruget som eksempelvis Dangro Invest og Gasa.

Og netop landbruget med de efterhånden mange store bedrifter, der drives som aktieselskaber er blevet interessante. Tidligere har Dansk O.T.C  forsøgt at få etableret en landbrugsliste – dengang manglede interessen, men tiden er måske blevet mere moden nu:

- Vi har fået gentagne henvendelser fra landmænd, der ønsker at sælge aktier, og derfor vil vi nu prøve at få etableret en kursliste for landbruget med minimum 4 – 5 selskaber, forklarer aktiehandler Ulla Prangsgaard, Dansk O.T.C.

Få aktier værdisat
Der kan skjule sig pæne værdier i landbrugsaktier, men det gælder om at få dem frem i lyset og værdisat.

- Mange landmænd har det svært. Men der er mange aktieselskaber i landbruget med pæne værdier, der ikke kommer frem, hvis ikke aktierne værdisættes, forklarer direktør Niels-Ove Mølhave, Dansk O.T.C A/S, der dog samtidig understreger, at aktierne nogle gange er bundet op af vedtægtsmæssige begrænsninger, der gør at omsætteligheden reduceres.

Omvendt kan der være store fordele ved at få aktierne værdisat og solgt. Samtidig gør Dansk O.T.C det nemt og enkelt for både køber og sælger – samtidig med at man her kan tilbyde én markant ting, som eksempelvis landbrugsorganisationen ikke nødvendigvis kan:

- Køber og sælger kender ikke hinanden hos os. En aktieejer kan eksempelvis vælge at sælge dele af en aktieandel gennem os, forklarer Niels-Ove Mølhave, der henviser til beregninger fra Dansk Landbrugsrådgivning, der anslår at der er omkring 200 potentielle landbrugsaktieselskaber, der ville kunne indgå i aktiehandel, og hvor mange ville kunne forbedre likviditeten ved at sælge aktier.

Både han og Ulla Prangsgaard tror at de potentielle tal på 200 virksomheder er højt sat.

- Realistisk set er det nok omkring 10 af de 200 virksomheder, der er relevante, forklarer Ulla Prangsgaard, der dog gerne hører fra alle landbrugsaktieselskaber, der måtte være interesserede i aktiesalg, ligesom hun også meget gerne hører fra interesserede købere.

Hos Dansk O.T.C. A/S får man ikke andel i selve aktiesalget. Betalingen til selskaber er altid den samme – én procent i kurtage, dvs. én procent af kursværdien fra køber og sælger. Se mere på www.danskotc.dk.

Læs også