Arla-bestyrelse lægger ny kapitalmodel frem

Bestyrelsen i Arlas oplæg til ny kapital-model er de næste to dage på dagsordenen til repræsentantskabsmødet i Nyborg.

I dag og i morgen går det løs i Nyborg.

Her skal repræsentantskabet i Arla Foods tage stilling til et forslag om en ny kapital-model fra mejeriets bestyrelse. Der er nemlig brug for flere penge, hvis Arla skal gennemføre sin vækststrategi, der går ud på, at man i 2015 har en omsætning på 75 milliarder kroner mod i dag 46 milliarder kroner.

Forslaget, der bliver præsenteret i den seneste udgave af Ejerbladet, som Arla sender ud til sine andelshavere, indeholder både en model for øget konsolidering samt et nyt ejerinstrument.

Målet med det nye forslag er, ifølge bestyrelsen i Arla, at det skal sikre, at andelshaverne også i fremtiden får en mælkepris, der holder solid afstand til en mælkepris udelukkende baseret på industrimarkedet. Historisk set har denne afstand været 40 øre, men det er målet, at den skal vokse til 50 øre.

Konsolidering fordobles
For at nå dette mål skal der altså flere penge til. En konsolidering skal således bindes op på Arlas indtjening, hvor der hvert år overføres 4,5 procent til egenkapitalen.

De seneste år har Arlas indtjening i gennemsnit været 2,45 kroner for hver af de 6,2 milliarder liter mælk andelshaverne årligt leverer til selskabet. Dette vil udløse en årlig overførsel fra andelshaverne til egenkapitalen på omkring 680 millioner kroner.

Dermed bliver konsolideringen fordoblet i forhold til det historiske niveau - fra cirka 5-7 øre pr. kilogram til fremover 10-11 øre pr. kilogram. En tredjedel af konsolideringen skal placeres i et nyt individuelt ejerinstrument, mens to tredjedele af konsolideringen skal placeres som kollektivt kapital.

Ifølge formand Ove Møberg og næstformand Åke Hanberg sker det som et kompromis mellem mange forskellige holdninger, der har været i debatten.

- Der har været holdninger i alle ender af skalaen – fra fuld kollektiv konsolidering til fuld individuel konsolidering. Bestyrelsen er utroligt tilfreds med det forslag, det er endt med, efter at vi har lyttet til alle synspunkterne, lyder det fra de to i en fælles erklæring i Ejerbladet.

Der vil ikke komme flere kommentarer fra Arlas ledelse før i morgen, når repræsentantskabsmødet er overstået.

Læs også