Minister vil øge halm-forbrug

Klimaminister melder ud, at hun vil se på muligheder for øget anvendelse af halm, efter et læserbrev i Landbrug ØST.

Vagn Larsen skrev i slutningen af september en opsang i et åbent brev til klimaminister Lykke Friis og direktør i DONG Anders Eldrup, der blev bragt i Landbrug ØST. De måtte sørge for at mere af den uudnyttede halm bliver brugt til biomasse, samt at prisen kommer højere op for den enkelte leverandør.

Det læserbrev har Lykke Friis nu reageret på efter opfordring fra sin partifælle Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre og fritidslandmand.

- Vi er i ministeriet ved at se på mulige initiativer til at øge anvendelsen af halm. Det bliver blandt andet undersøgt, hvorvidt afregningen for biomasse til kraftvarme kan ændres, så der bliver større incitament til at anvende biomasse, svarer Lykke Friis.

Landbrugsstøtte til biomasse
Biomasse er et hedt emne for tiden. I sidste uge afholdte Landbrug & Fødevarer således en temadag på Axelborg i samarbejde med klimatænketanken Concito og Dansk Energi om netop biomasse.

Her gjorde EU-parlamentariker Jens Rohde blandt andet opmærksom på, at biomasse indgår i overvejelserne omkring den kommende fordeling af landbrugsstøtten.

- Biomasse indgår i allerhøjeste grad i vores overvejelser for landbrugsstøtten. Det foregår blandt alle lande med undtagelse af Danmark. Det er uheldigt, at man i det danske Folketing på den måde har sat sig uden for forhandlingerne ved at melde ud, at man vil have landbrugsstøtten afskaffet, sagde Jens Rohde blandt andet.

Læs også