Her er høsten ikke slået fejl

Selvom der på landsplan meldes om dårlig frugthøst på grund af den lange vinter, så oplever de ikke nedgang i høsten på Østergård Frugtplantage ved Jægerspris.

Direktør for Danske Frugtavlere har i medierne konstateret, at den danske æblehøst i år bliver 15 procent lavere end normalt.

Men den nedgang kan man ikke spore på Østergaards Frugtplantage i Dalby ved Jægerspris.

- Høsten tegner meget pænt i år med undtagelse af et par enkelte sorter. Rød Gråsten og Pigeon-æbler svigter lidt, men ellers ser det meget godt ud, siger Poul Hemming Hansen, og fortsætter.

- Det er ikke anderledes, end det plejer at være. Rød Gråsten og Pigeon stod godt sidste år, og derfor bærer de heller ikke så mange i år, siger han.

Dropper surkirsebær
Sammen med sønnen Christian Hemming Hansen driver han frugtplantagen.

I alt har de seks hektar med æbletræer i fuld bæring og en hektar med pære. Yderligere seks hektar med æbler er på vej.

Derudover har de 13 hektar med solbær, en hektar med rebs og tre hektar med surkirsebær, men de er under afvikling.

- Vi har haft kirsebær i 32 år, men fra midt i 90'erne, hvor vi fik verdensmarkedspriser, har priserne svinget alt for meget. Eksempelvis i år, hvor der er mangel på kirsebær, så er de steget med fire kroner i forhold til sidste år, hvor man fik under en krone. Det har været medvirkende til beslutningen om, at afvikle kirsebærrene, siger Poul Hemming Hansen.

Æblemost

For godt to år siden byggede Poul og Christian Hemming Hansen gården ud med et par store haller, hvor de her til efteråret igen skal i gang med at producere et par hundredtusind flasker æblemost.

- Vi er faktisk efterhånden landsdækkende. Vi sælger vores most lidt rundt omkring, men har det stort set ude i alle hjørner af Danmark, men der er selvfølgelig stadig mange steder, hvor vi ikke er endnu, fortæller Poul Hemming Hansen.

Det var lidt af et arbejde, og også større end far og søn egentlig havde regnet med.

- Jeg er udlært tømrer, og vi har derfor kunne bygge det hele selv, men hvis vi havde vist, hvor meget det krævede, så er jeg ikke sikker på, at vi ville have gjort det, siger Christian Hemming Hansen.

Han arbejder nu på fuld tid sammen med sin far om frugtplantagen, og arbejdede da også væsentligt mere end fuld tid, da byggeriet stod på.

De har selv bygget et stort kølerum, hvor de kan have deres æbler, og det er med en hvis stolthed, at Christian Hemming Hansen i dag kan vise hele mosteriet frem. Fra der, hvor æblerne kommer ind, bliver skyllet og revet til mos til der, hvor de bliver presset, pasteuriseret og hældt på flasker.

- Det har været et kæmpe arbejde, men nu er det sjovt, og selvom vi da også godt har kunnet mærke krisen, så har vi klaret os meget godt igennem, siger Christian Hemming Hansen.

Læs også