Såsæd skal være certificeret

Plantedirektoratet følger op på henvendelser om, at nogle virksomheder udbyder ucertificeret såsæd.

Det er ulovligt at markedsføre og handle med ucertificeret såsæd. Det oplyser specialkonsulent i Plantedirektoratet, Merete Buus, til Effektivt Landbrug.

EU gav først på ugen tilladelse til, at man i Danmark kan sænke kravet til spireevne i hvede og triticale til 71 procent, og med en tolerance på seks procent kan der således sælges såsæd med ned til 65 procent spireevne. Dispensationen har været med til at branchen kan levere tilstrækkelige mængder såsæd til landmændene, men parallelt hermed er der tilsyneladende også en øget ulovlig omsætning.

- Siden vi i mandags gav en dispensation for at sælge såsæd med nedsat spireevne, har vi fået henvendelser om, at der er nogle virksomheder, som udbyder korn, hvor prisen indikerer, at det er såsæd, der er tale om, siger Merete Buus, som også fik henvendelser i sidste uge.

Fyn og Sjælland
- Det er faktisk ulovligt. Såsæd skal være certificeret. Vi har en bekendtgørelse om sædekorn, der regulerer det, og som siger, at alt korn, der handles, skal være certificeret, lyder hendes budskab.

Det betyder, at hvis for eksempel en landmand sælger korn til udsæd til sin nabo, er det ikke lovligt.

Plantedirektoratet har fået henvendelser fra sædekornsbranchen om sager på både Sjælland og Fyn.

Ifølge Merete Buus er det både landmænd og firmaer, der sælger ikke-certificeret korn til udsæd.

Måske øget omfang
- Vi har også tidligere set sådanne tilfælde, men jeg tror, at omfanget måske er større i år, til føjer hun.

- Vi vil selvfølgelig følge op på de sager, vi bliver bekendt med. I første omgang vil vi gøre opmærksom på reglerne over for den, der udbyder ucertificeret såsæd. Hvis vi får dokumentation for, at de har solgt ucertificeret såsæd, vil de få en bøde for overtrædelse af reglerne, forklarer specialkonsulenten.

I første omgang er det ikke den, som køber ucertificeret såsæd, der er fokus på.

Læs også