Vådt korn beriges med valse og syre

Valsning og syrebehandling sparer tørringsomkostningerne og omdanner spiret hvede til attraktivt svinefoder på slagteriformand Asger Krogsgaard bedrift, Krogsgaard Bacon, i Hee ved Ringkøbing. 

Det er ikke første gang, driftsleder for slagtesvineproduktionen hos Krogsgaard Bacon, Kim Vanting, skal fodre med valset og propionsyrebehandlet korn.

- Vi gjorde det også sidste år, men da var det med kernemajs. Det var udmærket at fodre med, men noget besværligt at røre op. Derfor prøver vi i år med hvede, siger Kim Vanting.

Hos en af slagteriformand Asger Krogsgaards ejendomme på Ringkøbingkanten, en tidligere kvægejendom i Hee, er der ideelle forhold for at fodre slagtesvinene med valset korn.

- Vi har en opblandingstank med en stor omrører, hvor vi kan læsse det valsede korn ned i. Det er den samme tank, som vi også bruger til det restprodukt, vi får fra en brødfabrik, forklarer Kim Vanting, der således har erfaring med at fodre med flere alternative fodermidler i slagtesvineproduktionen.

Skiveskåret
Når man efterfølgende skal hente foderet fra den to meter brede og halvanden meter høje lufttætte plastpølse, er det vigtigt at skære skiver af den.

- Vi har erfaret, at det er bedst at skære en skive af pølsen så at sige. Begynder man at åbne plasten på langs, kan der gå hul på pølsen på langs, og det er ikke godt.

- Det skal jo behandles som ensilage,og man skal undgå at få luft ind. Men det er nemt nok at undgå, hvis man skærer den rent af og tager på tværs, har Kim Vanting erfaret.

Flere syretyper
I år skal der crimpes 1.700-1.800 hektokilo korn hos Krogsgaard Bacon, og det er endnu engang Bounum Maskinstation ved Ølgod, der løser opgaven med maskinstationens Murska 2000 S2x2 maskine.

Herfra kom traktorpilot Claus Henneberg i går morges kørende med Murska-valsen, og klarer med hjælp fra ejendommens egen teleskoplæsser at valse den hvede, der blev høstet onsdag aften.

- Der findes flere typer syre til de forskellige kunders behov og ønsker. Her kører vi med 5-7 kilo propionsyre pr. ton, men andre, for eksempel kvægbrugere, bruger en blanding med ammoniumsyre. Det er forskelligt, ligesom der også er produkter, som især de økologiske mælkeproducenter må anvende.

Det er andet år, Claus Henneberg kører med maskinen, og i år har han valset både byg, havre og hvede.

Afregner pr. meter
Mens Claus Henneberg kun var ude med Murska-valsen nogle få dage sidste år, har han fået mere at se til i år.

- Foreløbig har jeg kørt 10-12 dage, og jeg har hørt, at der er bestilt til de næste dage også, siger han.

Bounum Maskinstation kan både levere hele opgaven eller som her kun komme med maskine, plast og syre, hvorefter det er kunden selv, der søger for at læsse i valsen.

Betalingen af arbejdet foregår enten efter tons korn behandlet eller pr. meter pølse, der er fyldt.

Læs også