Gården med 500 ejere
På Danmarks eneste andelsejede landbrug, LandbrugsLauget, ved Karise er der kommet styr på økonomien – og så blomstrer kærligheden også.
- Skal vi lige tage et billede, hvor vi kigger hinanden i øjnene, spørger Eva Granager, da hun sammen med Landbrugslaugets tegnende landmand William Ridgway Barbour – også kaldet Bill - har taget opstilling foran åen, der løber gennem gårdens baghave.
Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at næstformand i LandbrugsLaugets bestyrelse, Eva Granager, danner par med den fuldtidsbeskæftigede frivillige landmand, der sørger for at dagligdagen på gården »Brinkholm« forløber, som den skal, selvom den er ejet af 500 andelshavere.
God idé
De gik begge ind i projektet, da det begyndte tilbage i 2001, hvor landbrugsministeriet av dispensation til den andelshaverejede gård.
- Jeg så noget om det i avisen, og syntes, at det var en god idé, da jeg gerne så flere økologiske gårde i Danmark. Dengang var det ikke så udbredt, siger Eva Granager om gården.
Til at begynde med var hun passiv andelshaver, men fra omkring år 2004 begyndte Eva at engagere sig mere aktivt i det andelsejede landbrug.
Bill har været aktiv andelshaver og medlem af bestyrelsen siden begyndelsen.
- Vi begyndte med at have tre landmænd ansat, den ene som tegnende landmand, men det kunne ikke hænge sammen, så i 2003 blev det skåret ned til en landmand, og da han stoppede i 2008 besluttede vi os for prøve at køre videre udelukkende ved hjælp af frivillige andelshavere, siger Bill.
Frugt og grønsagskasser
Hans hverdag går med at passe landbruget, men også køre ud med kasser til andelshavere og andre, der hver uge køber en grøntsags- eller frugtkasse fra Landbrugslauget.
Kasserne udgør LandbrugsLaugets største indtjeningsgrundlag, og hver uge kører de rundt med omkring 230 kasser med forskellige slags økologiske grøntsager og frugter.
I kasserne har de råvarer fra deres eget landbrug – der på årsbasis udgør omkring ti procent – mens resten af kasser fyldes med varer fra den lokale egn og i perioder med importerede varer, når der ikke længere kan leveres nok fra lokale gårde.
- Cirka tre gange om ugen kører jeg ud med kasserne. Resten af tiden går jeg rundt på gården og ser til landbruget, istandsætter bygningerne og snakker med de folk, der er her. Og gør klar til, at vores pakkehold har de ting, som de skal bruge, når de kommer om lørdagen, siger Bill.
- Det er dejligt, fordi jeg ikke behøver bekymre mig om økonomi og planlægning. Alt det hæfter bestyrelsen for. Jeg skal bare sørge for, at de beslutninger, som de har taget, bliver ført ud i livet, siger Bill.
30-40 aktive
Ud af de 500 andelshavere – der hver har betalt 5000 kroner for andelen – er der omkring 30 stykker, der er aktive på gården.
De tager sig af forskellige ting på gården, men er primært opdelt i fem grupper med hver deres ansvarsområde.
I alt driver de 32 hektar med grøntsager, rug, lucerne, hvede, ølandshvede og kløvergræs.
Weekendlandmand
Som andelshaver er der mulighed for at tage på gården og være weekendlandmand. Til det har de indrettet et lille soveværelse – og har et ekstra undervejs. Her luger man så ud i grøntsagerne, hjælper med vedligeholdelse af gården og nyder omgivelserne.
Da Landbrug ØST besøger Brinkholm er weekendlandmanden Lis godt i gang med at plukke bønnerne i grøntsagsrækkerne. Hun er taget på ophold på gården i ti dage i sommerferien.
- Det er rart at komme herned og få rørt sig. Det er ikke bare en lille kolonihave, som man kratter lidt i. Her kan man virkelig få lov til at få lavet noget, siger hun.
Overnatter man på Brinkholm forventes det også, at man lægger et stykke arbejde på gården. Men har man lyst til at kigge forbi, så er man altid velkommen til det, selvom man ikke laver noget.
- Vi synes, det er hyggeligt, når andelshaverne kigger forbi deres gård. Så går de tit en tur i området, og laver måske noget kaffe eller mad i Andelshaverlængen. De er altid velkomne hernede. Vi har faktisk oplevet andelshavere, som engang har købt andelen og så bare lagt det i skuffen, men så pludselig, når de er på ferie i området, kommer i tanke om, at de har en andel og kigger forbi gården. Det er meget sjovt, sådan noget, siger Eva Granager.
Landmanden Bill kan også godt lide at have med andelshaverne at gøre.
- Da LandbrugsLauget startede var det ikke meningen, at andelshaverne skulle tage del i arbejdet hernede. Der var det de tre landmænd, der skulle stå for alt. Nu kommer andelshaverne jævnligt og hjælper hernede – og det er der også brug for, siger Bill.
Engageret bestyrelse
Han påpeger, at de har en meget engageret bestyrelse, og synes, at det er sjovt, når der er så mange til at beslutte, hvad der skal ske med gården.
En af de idéer, der er kommet igennem tiden er, at dyrke ølandshvede. Det var Brinkholm en af de første i Danmark til at prøve af, og fik faktisk 2. pladsen i 2009 for det bedste mel i en stor fødevarekonkurrence lavet af dagbladet Politiken, som de kaldte for Økologisk Guld.