OVERVÅGNING: Ved vejboderne er der rig lejlighed til at gøre en go' og billig handel - alligevel vælger mange at stjæle tingene. Især turisterne er »slemme«.
Fastnaglede pengekasser, hængelåse, synlig placering fra ejendommen eller endog videoovervågning er nogle af de »våben«, ejerne af vejboderne har taget i brug i kampen mod de mange mennesker, der tilsyneladende gladelig gør sig til tyveknægt for at skaffe sig en pose kartofler eller en bakke jordbær.
Året igennem er der svind ved de små boder typisk bygget i træ og placeret helt ude ved vejen, men den værste periode er højsommeren, hvor turisterne tilsyneladende hellere bruger pengene på fornøjelser end på at betale for de i forvejen billige - og friske - fødevarer direkte fra producenten.
- Først på sæsonen, hvor vi kun sælger kartofler, er det mest de lokale, som kommer og køber, og der stemmer kassen næsten hver dag. Men når vi begynder at sælge jordbær og ærter, og turistsæsonen går i gang, så forsvinder der mere, siger Jakob Sehested fra Hårup ved Silkeborg til P4 Østjylland.
Slut med syltetøjsglas
Samme erfaring har andre producenter af kartofler, jordbær, ærter og andre ting, der sælges i højsæsonen for turismen. Også ved et arrangement som Vorbasse Marked, der trækker mange mennesker forbi en vejbod, lader mange sig friste af de friske produkter.
Der er ikke meget sjov ved at have arbejdet med fremstilling og »salget«, når tingene forsvinder, uden der lægges penge i den sikrede pengekasse. Derfor er producenterne nød til at gøre en aktiv indsats for at få penge for varerne, og det er slut med blot at have et syltetøjsglas stående til at fylde penge i - der er pengekasser sikret på forskellig vis.
For at undgå grøntsagstyverierne har familien Sehested i Hårup valgt at flytte boden fra vejkanten og ind på gårdspladsen, og de har sat et overvågningskamera op, så det er lettere at holde øje med boden, og det har hjulpet - flere tyve skræmmes væk, men helt undgå tyverier er næppe muligt.
De ekstra tiltag har dog hjulpet, og det er slut med at opleve tyveri af op mod halvdelen af de varer, der er stillet frem.
Selvbetjening
Somjit Friis fra Vester Vedsted er også en af de producenter, der tager afstand fra de folk, der ikke vil betale og forleden oplevede, at en eller flere tyveknægte ganske enkelt havde taget alle kasserne med de forskellige produkter. Som hendes samlever John Jensen siger til JydskeVestkysten:
- Det er jo ikke lige sådan, at det skal forstås, det med selvbetjening.