Landbruget bør se fremad

LANDSSKUET: Der var ros og optimisme fra Fødevareminister Henrik Høegh, da han i går officielt åbnede Landsskuet i Herning. Trods en stram økonomi i landbruget, ser ministeren lyspunkter og muligheder forude.

Høj faglighed og kvalitet skal være det, der fortsat skal sikre dansk landbrug i fremtiden. Det slog fødevareminister Henrik Høegh fast i forbindelse med den officielle åbning af Landsskuet i Herning i går. For ministeren anerkender den alvorlige krise, som landbrugserhvervet står i:

- Det har set sort ud, men det ser ud til at vi kommer helskindet igennem krisen, sagde Henrik Høegh, der også benyttede lejligheden til at give sin åbningstale et stærkt politisk islæt.

For, ifølge ministeren, vil netop regeringens økonomiske genopretningspolitik være med til at gøre det lettere at få gang i økonomien og investeringerne igen.

- Vi kalder det BFK-modellen – brug flere kroner modellen, sagde Henrik Høegh, der samtidig slog fast, at dansk landbrug også fremover skal stå for fødevareproduktion og bæredygtig energi.

- Kvalitet er nøgleordet for dansk landbrugsproduktion og skal skabe merværdi, slog Henrik Høegh fast, der ikke mindst ser landbruget som vækstfaktor i udkantsdanmark – eller baglandet, som ministeren ynder at kalde det land, han selv kommer fra.

Landbruget som vækstfaktor
Optimering af produktionen, bioenergi og ny teknologi. Det er, hvad der ifølge viceformand i Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, skal til, for at styrke og sikre dansk landbrug fremover, og ikke mindst skabe vækst og arbejdspladser i udkantsområderne.

Ligesom fødevareminister Henrik Høegh var han blandt talerne ved den officielle åbning af Landsskuet i Herning.

Og netop Landsskuet, mener han, viser, hvad det hele handler om:

- For mig starter sommeren med Landsskuet i Herning, der bidrager til at vise, hvad vi kan i landbruget. Og vi kan være stolte af det, sagde Niels Jørgen Pedersen, der især fremhævede vigtigheden af, at kunne vise det for de forventede 40.000 besøgende på skuet.

Og Niels Jørgen Pedersen er ikke i tvivl om, at landbruget både nu og fremover vil have en afgørende betydning for det danske samfund:

- Landbruger er vigtig for at skabe værdi i samfundet. Vi kan hjælpe med bioenergi. Og der tales meget om udkantsdanmark – her skaber vi arbejdspladserne, sagde Niels Jørgen Pedersen, der samtidig slog fast, at han mener det er vejen frem:

- Løsningen er ikke at flytte arbejdspladser men at skabe dem. Og vi vil gerne yde en indsats og gå hånd i hånd med miljøet, men det skal ske under hensyntagen til de nødvendige investeringer.

Bedre rammevilkår
- Landbruget bør have samme rammevilkår som syd for grænsen. Ordene var dyrskueformand Peder V. Laustsen, der, som sidste taler ved den officielle åbning, kom ind på landbrugets betydning, men også de konkurrencevilkår som dansk landbrug har.

Han konstaterede, at blot en femtedel af det antal landbrug, der var, da landsskuerne startede i sin tid, er tilbage. Og den andel ser han, meget let kan blive endnu mindre, hvis ikke dansk landbrug sikres bedre rammevilkår.

Læs også