Derfor kan Schweiz klare en stærkere franc

Analytikere vurderer, at Schweiz kan tåle en eventuel styrket schweizerfranc.

Der er ikke længere noget til hinder for en fordobling af kursen på schweizerfrancen (CHF), inden denne krise er slut. Det har analytikeren Jens Schjerning, Agromarkets, flere gange sagt til denne avis.

I en analyse, der bliver offentliggjort i den kommende uge, forklarer han og analytikeren John Jensen, AgroMarkets, hvorfor.

Første argument er, at det ikke er Schweiz, som lader sin valuta sige. Derimod er det omverdenens valutaer, som devalueres.

- Den Schweiziske Nationalbank kan selvfølgelig forsøge med støtteopkøb, men når der grundlæggende er en markant sprække mellem den schweiziske sunde økonomi og omverdenens forhutlede og forgældede økonomi, ja så skal tingene give sig, hedder det i analysen.

Analysen argumenterer også med, at den rentefordel, som folk har haft af at låne i CHF, ifølge lærebøgerne i økonomi skal betales tilbage på et eller andet tidspunkt. Dét kan give sig udslag i en styrket CHF-kurs.

Tiltrækning
At Schweiz er en føderation, bestående af 26 mere eller mindre selvstyrende kantoner, har også en betydning ifølge Jens Schjerning og John Jensen.

- Selvstyret betyder, at flere kantoner nu er på jagt efter flere af de multinationale virksomheder, og tilbyder dem at flytte til Schweiz mod meget favorable vilkår….Aktuelt flytter flere store virksomheder til Schweiz…..Disse flytninger giver mange gode nye arbejdspladser og holder forbruget oppe i Schweiz.

Eksportpres
Endelig gør analysen også opmærksom på, at 60-70 procent af schweizisk økonomi er finanser.

Typiske eksportvarer udover finanser er kemi, medicin, og dyre luksusvarer og selvfølgelig dyre chokolader. En CHF-styrkelse ville selvfølgelig presse muligheden for at eksportere disse varer, men da Schweiz aldrig har slået på prisen, bliver effekten begrænset, vurderer Jens Schjerning og John Jensen. De peger på, at Schweiz tre gange tidligere siden 1925 har oplevet en styrkelse af valutaen.

- Vi hører mange forklaringer omkring, at Schweiz ikke kan overleve en eventuelt styrket valuta. Vores vurdering er, at det kan Schweiz godt, siger Jens Schjerning til Effektivt Landbrug.

Læs også