Sen såning af majs

MAJS: Selvom det er koldt og tørt bliver majsen sået nu.

Selvom sneen for længst er væk, så driller vinteren stadig i marken. Hos Sørup Maskinstation syd for Aalborg er man kommet senere i gang med majssåningen end normalt på grund af det langvarige snedække, og man forventer også, at sæsonen vil strække sig længere, end den plejer.

- Vi har en tommelfingerregel, der siger, at vi skal være færdige med at så majs den 10. maj, men det nåede vi ikke i år, siger Charlotte Otte, der sammen med sin mand Erik Otte ejer Sørup Maskinstation

Men de færreste landmænd har travlt med at få sået majsen, for de vil gerne strække såtidspunktet, indtil jordtemperaturen er kommet lidt højere op.

- Majsen spirer ikke så hurtigt, når der er koldt, og vi frygter, at fremspiringsprocenten derfor kan blive lavere i år, siger Erik Otte.

Heldigvis kan han glæde sig over, at de skal så cirka 10 procent flere majs, end de plejer. Inden sæsonen er slut, har de sået mellem 700 og 800 hektar.

- Mange landmænd har udvidet deres majsareal, lyder majs-meldingen fra det himmerlandske

Jordtemperaturen lå i starten af maj på omkring otte grader. Det er en fin temperatur at så majs i, vurderer maskinfører Brian Troels fra Sørup Maskinstation ved Støvring syd for Aalborg. Det, han er nervøs for, er faldende temperaturer og især nattefrost.

- Hvis majsen har spiret, og der kommer nattefrost, så dør planterne, siger han.

Ellers er han ikke speciel nervøs for majsen i år. Men det er svært at spå om høstresultatet, da det er solskinstimerne henover sommeren, der bliver afgørende for udbyttet.

- Hvis vi får en normal sommer, så skal majsen nok komme, siger Brian Troels, der i år klarer såning af både korn og majs med sin nye New Holland T7060 med 240 hestekræfter.

Han er heller ikke bange for, at de sidste par måneders mangel på nedbør vil få konsekvenser for majsen.

- Majs er slet ikke tørkefølsomme de første par måneder. De kan sagtens gro, siger han, mens han sår majs hos mælkeproducent Ernst Nielsen.

Majsen skal i jorden
Maskinføreren fra maskinstationen understreger også, at majsen skal sås nu.

- Hvis den kommer for sent i jorden, så mister planten solskinstimer, siger han.

Såningen skal som det seneste foretages sidst i maj.

- Jeg har tidligere set majs, der blev sået omkring Grundlovsdag. De når ikke at udvikle sig, fortæller Brian Troels, der tilføjer, at især sådybde og et godt, harvet såbed er afgørende for en god etablering af majsen.

Vinteren har været hård ved Ernst Nielsens 105 hektar, der skal levere foder til de 165 malkekøer.

Han har været nødt til at så en stor del af græsset om, mens der andre steder er blevet sået i. Nu skal majsen sås.

- Nogle steder er der lidt koldt, men vi prøver alligevel, siger han.

Læs også